1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomessa on vettä yli oman tarpeen: "Kannattaisi myydä ulkomaille"

Veden loppuminen ei kuulu suomalaisten suurimpiin huolenaiheisiin. Itse asiassa maassa on niin paljon vettä, että sitä kannattaisi joidenkin asiantuntijoiden mukaan myydä ulkomaille.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Vesi-Instituutti Wanderin johtava hankepäällikkö Martti Latva uskoo, että vesi olisi Suomelle hyvä vientituote. Sitä riittää yllin kyllin omiin tarpeisiin eikä pulasta ole tietoa.

– Maapallolla on vakiomäärä vettä, mutta vuosien saatossa se on siirtynyt paikasta toiseen. Eteläisellä pallonpuoliskolla on nyt pulaa vedestä, mutta täällä pohjoisessa sitä on yli oman tarpeen, Latva toteaa.

Riittääkö puhdasta vettä?

Martti Latva uskoo, että vesipula ei koske Suomea jatkossakaan. Puhtaan veden riittävyys ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys.

– Jos jossain tulee ongelmaa niin laadussa. Jätevesien puhdistuksessa on menty paljon eteenpäin, mutta sillä saralla riittää vielä töitä. Esimerkiksi ravinteita pitäisi saada enemmän pois vesistöstä.

Vesi voi palauttaa teollisuutta Suomeen

Puhdas vesi on Martti Latvan mukaan keskeinen osa suomalaista elinkeinoelämää. Hän uskoo, että vedelle riittäisi markkinoita ulkomaillakin.

– Vientimarkkinat ovat mielestäni tulevaisuutta ja näkymät ovat mielenkiintoiset. Vesipulan kehitys määrittelee suuntaa markkinoille, mutta mikäli vettä saadaan vientiin edullisesti, niin uskon, että asiakkaita löytyy.

Veden riittävyydellä saattaa olla myös muita vaikutuksia kansainvälisillä markkinoilla. Latva arvelee, että osa ulkomaille siirtyneestä teollisuudesta palaa takaisin Suomeen veden perässä.

– Teollisuus tarvitsee runsaasti vettä. Uskon, että esimerkiksi Kiinaan siirtynyt paperi- ja selluteollisuus voi saada raaka-aineensa jatkossa halvemmalla Suomesta.