Hyppää sisältöön

Hyönteistutkijan arvio: Osa täistä aiempaa vastustuskykyisempiä – täishampoiden myrkky ei tepsi

Kun täikäsittelyjä ei onnistuta tekemään kunnolla, osa ötököistä selviää ja jatkaa sukua entistä vastustuskykyisempinä. Hyönteistutkija Lena Hulden arvioi, että osa täistä sietää Suomessakin jo täishampoiden myrkkyä. Näin on käynyt jo aiemmin esimerkiksi Ruotsissa.

Pitkät hiukset kannattaa pitää kiinni, jos koulussa tai päiväkodissa on täitä. Kuva: Yle

Täiden häätö voi olla työlästä, ja se voi vaatia sitkeyttä. Se tiedetään monessa lapsiperheessä. Helpotusta täitaisteluun ei myöskään näytä olevan luvassa.

Hyönteistutkija Lena Hulden Helsingin yliopiston metsätieteiden laitokselta arvioi, että osa täistä on tullut Suomessakin vastustuskykyisiksi täishampoiden myrkylle. Varmaa tietoa ei kuitenkaan ole.

– Sekä Ruotsissa että Tanskassa on vastustuskykyisiä täitä. Jos meillä ei ole niitä Suomessa, niin se on ajan kysymys, että me saamme niitä myös tänne.

– Minun mielestäni niitä jo on paikoitellen Suomessa, mutta mitään varmaa tietoa tästä ei ole, Lena Hulden jatkaa.

Hulden pitää todennäköisenä, että jotkut suomalaiset ovat saaneet täitartunnan Ruotsista tai Tanskasta. Näin myrkkyä sietävät täit pikku hiljaa saavat yhteyttä suomalaisiin täihin. Ötököiden vastustuskykyä lisää Huldenin mukaan myös se, etteivät kaikki tee täiden häätökäsittelyä kunnolla.

– Heti kun meillä on täitä, joita ei ole kunnolla myrkytetty, annetaan vastustuskyvylle mahdollisuus kasvaa. Silloin aina joku täi, joka sietää vähän myrkkyä, selviää ja pääsee jatkamaan sukua. Pikku hiljaa vastustuskyky kasvaa.

Se, että osa täistä on vastustuskykyisempiä, näkyy aluksi niin, etteivät tutut myrkkyä sisältävät täishampoot enää auta entiseen tapaan. Täikäsittelyjä saatetaan myös joutua tekemään useampia kertoja kuin aiemmin.

Vastustuskykyisemmille täille on Huldenin mukaan kehiteltävä uusia aineita. Apteekeissa myydään myös myrkyttömiä, täit tukehduttamalla tappavia valmisteita. Tutkija ei usko, että tukehduttavat täivalmisteetkaan toimivat kovin tehokkaasti. Tanskassa on kehitelty esimerkiksi imurin suulake, jolla poistetaan täitä lapsen päästä joidenkin viikkojen ajan tartunnan jälkeen. Käytännön kokemusta imurin tehosta Huldenilla ei kuitenkaan ole.

Hyönteistutkija: Täit ja saivaret elävät pidempään kuin moni luulee

Aikuiset täit ja niiden munat eli saivareet ovat hyönteistutkija Lena Huldenin mukaan pitkäikäisempiä kuin yleisesti luullaan.

– Yleisesti aina sanotaan, että täi elää vain yhdestä kahteen vuorokautta ihmisen ulkopuolella, mutta se ei ole totta. Olemme tehneet kokeita niin, että olemme ottaneet eläviä täitä perjantaina, ja ne ovat olleet elossa vielä maanantaina.

Täin munat eli saivareet pystyvät puolestaan Huldenin mukaan elämään ihmisen ulkopuolella kuukauden. Jos ne pääsevät kosketuksiin sopivan lämpöisen paikan, esimerkiksi lapsen pään kanssa, ne saattavat vielä pitkänkin ajan kuluttua kuoriutua.

Täiden vastustyskyvyn parantuminen ei näy apteekissa

Apteekissa täiden vastustuskyvyn kasvu ei tällä hetkellä näy. Proviisori Katariina Lehtinen Yliopiston Apteekista kertoo, että täiden häätöön tarkoitettuja tuotteita on tänä vuonna kysytty samaan tapaan kuin aiempinakin vuosina.

– Jos käytännön työstä käsin katsoo, ei vaikuta siltä, että vastustuskyky olisi erityisemmin lisääntynyt viime vuosina.

Apteekeissa on myynnissä yli kymmentä erilaista täiden tuhoamiseen käyvää tuotetta. Perinteiset lääkeshampoot vaikuttavat täin hermostoon ja tappavat sen. Toiset valmisteet tukehduttavat tai kuivattavat täin. Eri ikäisille lapsille on hieman erilaisia tuotteita. Apteekissa neuvotaan sopivan tuotteen valinnassa.

– Voi aina kokeilla jollain toisella valmisteella, jos hoito ei yhdellä tuotteella ole tehonnut, Katariina Lehtinen opastaa.

Proviisori Katariina Lehtinen muistuttaa, että täikäsittelyn jälkeen on erittäin tärkeää kammata hiukset täikammalla säännöllisesti päivän tai kahden välein noin kahden viikon ajan. Muuten hoito voi epäonnistua. Jos täikampakaan  ei ole lapsen ohuille hiuksille tarpeeksi tiheä, saivareita voi poistaa lisäksi käsin tai esimerkiksi leikkaamalla irti yksittäisiä hiuksia. Myös petivaatteet ja päähineet on syytä pestä 60 asteessa.