1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapissa ränsistyy tuhansia perinnerakennuksia

Parituhatta sodalta säästynyttä peräpohjalaistaloa kaipaisi Lapissa pikaista korjaamista. Talot ovat ränsistymässä pilalle hoidon puutteessa. Kulttuuriperintöä vaaliva remontointi vaatisi taitoa ja rahaa, mutta valtion tukea on tarjolla hyvin vähän.

Kotimaan uutiset
Komea peräpohjalaistaloa korjataan

Muutama vuosi sitten tehdyn perusteellisen inventoinnin mukaan Lapissa on toistakymmentä tuhatta sodalta säästynyttä kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia (siirryt toiseen palveluun). Näistä parillakymmenellä prosentilla eli parillatuhannella rakennuksella on jo kiireellinen kunnostustarve.

– Valitettavasti on näin, että ne on kohta menossa manan maille, että niitä ei pelasta kohta enää mikään, sanoo tarkastaja Tapio Pukema Lapin Ely-keskuksesta.

– Esimerkiksi Kemijoen varressa Kemistä lähtien aina Pelkosenniemelle saakka on paljon rakennuskantaa, joka tarvitsisi kiireellisiä toimenpiteitä. Ongelma on kyllä iso.

Myynti ulkopuoliselle voisi pelastaa

Monet arvokkaat rakennukset ovat perikuntien omistuksessa. Yleinen tilanne on, että yhteisestä talosta ei kukaan ota vastuuta ja tarpeelliset korjaukset jäävät roikkumaan. ”Tehköön joku muu” –asenne on pilannut jo useamman rakennuksen.

Monta rakennusta on pelastettu sillä, että ne on myyty suvusta ulos

Tapio Pukema

Pelastus olisi, että joku perikunnasta ottaisi rakennuksen haltuunsa tai jopa myynti täysin ulkopuoliselle.

– Ne on lähinnä tunnesiteet, jotka edesauttaa rakennuksen ylläpitämistä, mutta jos siinä on useampia omistajia, nekään ei aina vaikuta.

– Yksi keino olisi että ne saataisiin myyntiin. Monta rakennusta on pelastettu sillä, että ne on myyty suvusta ulos jollekin, joka on kiinnostunut. Nehän on monesti jokirannoissa hyvillä paikoilla, että ne on kesämökkikäyttöönkin erinomaisia, tarkastaja Tapio Pukema Lapin Ely-keskuksesta sanoo.

Avustustakin on tarjolla – mutta kovin vähän

Remonttiin voi saada rakennusperinteen hoitoon tarkoitettua avustusta Ely-keskukselta. Hakemuksia tulee Ely-keskukseen vuosittain satakunta.

– Siihen on ollut kyllä aika mukavasti kiinnostusta. Ja ministeriöstä on viestitetty, että täällä Lapissa kiinnostus on valtakunnallisesti kaikista suurinta, tarkastaja Tapio Pukema sanoo.’

– Eli kiinnostusta on, mutta kun rahaa on niin vähän. Näistä meidänkin hakemuksista lähes puolet jää avustamatta.

Rakennuksissa on kiinni iso omaisuus, joka menee täysin hukkaan jos niiden annetaan lahota paikalleen.

Valitettavasti linja on se, että avustusrahoja on vähennetty koko valtakunnasta jo useampaan kertaan.

Tänä vuonna on Lapissa jaossa rakennusperinneavustusta ainoastaan 74 000 euroa. Tarve olisi Pukeman mukaan vähintäänkin 200 000 euroa, ja jos hakemuksia katsoo, niiden mukaan rahaa tarvittaisiin jopa 600 000 euroa.

Lue seuraavaksi