1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Vaasa säästi puoli miljoonaa lisäämällä vanhuspalveluita

Vaasa on säästänyt puoli miljoonaa euroa vanhuspalveluista, kun se palkkasi lääkärin ja paransi palveluja. Säästö tuli pääosin siitä, ettei vanhuksia makuutettu kalliilla laitospaikoilla sairaaloissa.

Kuva: Juha Kemppainen / YLE

Vaasa on saanut tuntuvaa säästöä lisäämällä vanhusväestön terveyspalveluita.

Aalto-yliopiston selvityksen mukaan Vaasa säästi reilussa kymmenessä kuukaudessa puoli miljoonaa euroa, kun vanhuspalveluissa otettiin käyttöön erikseen ostettu vastuulääkäri ja parannettiin ympärivuorokautista lääkärin saatavuutta.

Satsauksen ansiosta vanhusten hoitopäivät kaupunginsairaalassa ja keskussairaalassa vähenivät 40 prosenttia. Myös päivystyskäynnit ja ambulanssikyydit vähenivät puolella aiemmasta. Samalla henkilökunnan työtyytyväisyys parani.

Vaasan koti- ja laitospalvelujohtaja Matti Palonevan mukaan säästö tuli kaupungillekin hieman yllätyksenä.

Lääkäripalveluja järjestää terveyspalveluyritys Doctagon. Yritys arvioi, että mallia soveltamalla voisi valtakunnallisesti säästöjä kertyä vähintään sata miljoonaa.

Vaasan vanhuspalvelut kohenevat edelleen lähivuosina, kun kaupungissa otetaan käyttöön puolenkymmentä uutta palveluasumisyksikköä. Panostukset ovat kipeästi kaivattuja, sillä esimerkiksi reilu vuosi sitten aluehallintovirasto sulki Vaasasta yhden vanhusten asumispalveluyksikön paloturvallisuuspuutteiden vuoksi.