1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lieksalainen euroviisufani Wienissä: Kurikan pojat edustaneet Suomea hienosti

Martti Heikkinen seuraa Euroviisuja paikan päällä Itävallan Wienissä. Miestä voisi kutsua todelliseksi euroviisufaniksi, sillä hän on katsomassa kisoja paikan päällä jo 15. kertaa. Tänä vuonna Euroviisuihin osallistuu uutena maana Australia.

Euroviisufani Martti Heikkinen Kuva: Antti Salmela

Lieksalainen Martti Heikkinen on kiertänyt kisoja  sekä toimittajan että turistin roolissa vuosituhannen alusta lähtien. Ainoastaan vuoden 2001 Heikkinen on joutunut jättämään välistä.

– Suurin Euroviisuissa tapahtunut muutos on se, että tapahtuma on paisunut isommaksi, Heikkinen tuumii.

Tämän vuoden kisakaupunki Wien on jo täyttynyt faneista, ja viikon mittaan odotetaan lisää kisaturisteja saapuviksi. Myös suomalaisia on paikalla runsain määrin.

Euroviisujen juhlavuosi

Euroviisut täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Juhlavuosi näkyy muun muassa sillä, että kisoihin on kutsuttu mukaan uutena maana Australia.

Martti Heikkinen arvelee kutsun takana olevan sen, että Australiassa viisuja on seurattu tiukasti jo 30 vuoden ajan, ja maassa on paljon Euroviisufaneja.

Euroviisujen seuraaminen ei muutenkaan rajoitu pelkästään Euroopan rajojen sisäpuolelle, vaan kisat kiinnostavat niin pohjoisamerikkalaisia kuin eteläafrikkalaisiakin. Tosifanit myös pitävät tiiviisti yhteyttä toisiinsa sekä sosiaalisessa mediassa että erilaisissa tapahtumissa.

Suomen PKN:lle suurimmat aplodit

Suomen edustaja Pertti Kurikan nimipäivät sekä hurmaa että hämmentää Wienissä. Heikkinen kertoo käyneensä katsomassa tuomareille lähetettävää kenraaliharjoitusta, jossa yhtye keräsi lavalle saapuessaan osallistujista kovimmat kättentaputukset:

– Hienosti kyllä Kurikan pojat ovat edustaneet Suomea ja antaneet haastatteluja. On kyllä saanut olla ylpeä tästä porukasta.