Romaniasiamies hiihtokeskusjupakasta: "En allekirjoita sitä, että olisin luvannut jotain tai pyytänyt apua sieltä"

Helsinki kiistää, että kaupunki olisi pyytänyt konkurssiin menneeltä Alhovuoren hiihtokeskukselta apua romanien majoittamiseen. Hiihtokeskuksen entisen omistajan Tom Puusan mukaan kaupunki lupasi myös osallistua romaneista aiheutuviin kuluihin.

Kotimaa
Alhovuoren hiihtokeskuksen entinen omistaja Tom Puusa (oikealla) on auttanut romaneja tarjoamalla heille työtä ja majoituksen.
Alhovuoren hiihtokeskuksen entinen omistaja Tom Puusa (oikealla) on auttanut romaneja tarjoamalla heille työtä ja majoituksen.Yle

Helsingin romaniasiamiehenä toiminut Jarmo Räihä kiistää, että kaupunki olisi siirtänyt romaneja lohjalaiseen hiihtokeskukseen.

Konkurssiin menneen Alhovuoren hiihtokeskuksen entisen omistajan Tom Puusan mukaan Helsingin kaupunki pyysi hiihtokeskusta ottamaan romaneja vastaan, kun näiden leiri purettiin Kalasatamasta vuonna 2011.

Lisäksi Puusa väittää, että kaupunki olisi luvannut maksaa korvauksia muun muassa jätekuluista, mutta rahoja ei koskaan saatu.

Helsingin entisen kerjäläistyöryhmän puheenjohtajan Jarmo Räihän mukaan väitteet eivät pidä paikkaansa, sillä kaupungin linjauksena on, että romaneille ei tarjota majoitusta.

– Romanien majoittaminen hiihtokeskukseen ei ollut meidän kerjäläistyöryhmämme linjauksen mukaista. En allekirjoita sitä, että olisin luvannut jotain tai pyytänyt apua sieltä. Minulla ei ole mitään mielikuvaa jätekuluista tai korvauksien maksamisesta. Kun leiri purettiin, me annoimme matkalippuja, ja silloin useimmat henkilöt palasivat kotimaahansa.

Nykyään Räihän virkaa hoitaa Helsingin liikkuvan väestön työryhmän puheenjohtaja Olli Salin, joka myöskään ei myönnä kaupungin kääntyneen Alhovuoren hiihtokeskuksen puoleen romaniasiassa.

– Minulla ei ole tiedossa, että näin olisi tehty. Käsittelimme tätä asiaa Diakonissalaitoksen Hirundon ohjausryhmän kanssa. Siellä kaikilla oli samanlainen näkökulma ja muisti siitä, mitä silloin muutama vuosi sitten tapahtui, eikä kukaan ole tälle yrittäjälle luvannut yhtään mitään, ei myöskään Helsingin kaupungin puolelta.

Kaupunki rahoittaa omalta osaltaan Diakonissalaitoksen ylläpitämää päiväkeskus Hirundoa, jossa romanit voivat esimerkiksi peseytyä ja käydä syömässä.