1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aktivistit uhmaavat Pyhäjoen ydinvoimalatöitä sinnikkäinä

Mediaväkeä ei uskallettu viedä Hanhikivenniemen perukoille Hyökyaalto-aktivistien blokkausuhan vuoksi. Rakentaminen Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla jatkuu suunnitelmien mukaisesti.

Kotimaan uutiset
Hanhikivenniemen aktivistit
Yle

Mediaretki Hanhikivenniemelle ei sujunut tiistaina täysin suunnitelmien mukaan.

Järjestäjät eivät uskaltaneet viedä mediaväkeä kuljettanutta bussia yhdystietä perille, koska pelkäsivät töitä häirinneiden Hyökyaalto-aktivistien blokkaavan bussin alueelle. Etelästä paikalle tulleilla toimittajilla ja Fennovoiman väellä olisi voinut olla sellaisessa tapauksessa vaikeuksia ehtiä lentokoneeseen.

Hyökyaalto-verkosto kuitenkin totesi illalla lähettämässään tiedotteessa, että sen tarkoituksena on hidastaa Fennovoiman töitä, mutta ei aiheuttaa häiriötä muille alueella liikkuville.

Aktivistit ovat keskeyttäneet työt tähän mennessä parikymmentä kertaa 1–3 tunniksi.

Aktivistien pitäisi poistua alueen lunastettavista mökeistä toukokuun loppuun mennessä ja työmaa-alueelta kesäkuun lopussa. Aktivisti Eleonoora Karttusen mukaan he eivät kuitenkaan lähde vapaaehtoisesti.

Pro Hanhikivi irtisanoutuu toiminnasta

Pyhäjoen ydinvoimalahanketta vastustava Pro Hanhikivi sanoutuu irti ydinvoimalatyömaalla toimivien Hyökyaalto liikkeen ympäristöaktivistien toiminnasta. Pro Hanhikivin mukaan työkoneisiin kytkeytyminen ja häiriön aiheuttaminen eivät kuulu sen toimintaan.

Pro Hanhikivi haluaa oikeuden ratkaisevan, miksi Fennovoima pystyi aloittamaan työt Hanhikivenniemellä, vaikka luvat ovat vasta käsittelyssä.

Työt jatkuvat suunnitelmien mukaan

Työt Fennovoiman ydinvoimalatyömaalla Pyhäjoella etenevät suunnitelmien mukaisesti.

Yhdystie Hanhikivenniemelle valmistuu etuajassa. Tien päällyste on valmis kesäkuun loppuun mennessä ja tie on kokonaan valmis lokakuussa katuvaloineen kevyen liikenteen väylineen sekä maisemointeineen. Kesäkuun valmistuu myös työmaa-aita ja alueella alkaa kulunvalvonta.

Samoihin aikoihin alkaa selvitä minkälaisia summia alueelta lähtevät mökkiläiset saavat vapaa-ajan asunnoistaan, kun lunastustoimikunta saa arvionsa valmiiksi.

Vajaan 400 hehtaarin ostoon Fennovoima on tähän mennessä käyttänyt 20 miljoonaa euroa.

Puunkaato alueella jatkuu heinäkuussa. Koulutus-ja palvelutalon rakentaminen alkaa alkusyksyllä.

Työmaa-alue siirtyy Rosatomin hallintaan heinäkuun alussa. Tien rakennustyöt jatkuvat loppukesällä. Majoitusrakennuksen rakentaminen käynnistyy ensi vuoden aikana.

Rakennusaikaisten henkilötyvuosien määrä arvioidaan olevan Pyhäjoen ydinvoimalatyömaalla 24 000–36 000.

Lue seuraavaksi