Sähköinen terveyspalvelu saa lisää sisältöä – asiantuntijan neuvontaa käymättä terveysasemalla

Kainuun soten Omasote-palvelua kehitetään tänä vuonna. Palveluun lisätään soten ammattiryhmiä, jotta neuvontaa voidaan antaa useammissa eri aihealueissa.

terveys
Kuvakaappaus Kainuun Omasote-sivuilta.
Kuvakaappaus Kainuun Omasote-sivuilta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän Omasote-palvelu saa lisää sisältöä. Viime lokakuussa käyttöön otetun Omasoten kautta soten asiakas saa näkyviin omat laboratoriovastauksensa sekä hän voi asioida asiantuntijan, kuten esimerkiksi kansanterveyshoitajan kanssa käymättä fyysisesti terveysasemalla. Lisäksi palvelun kautta voi uusia reseptejä sekä kirjata omia hyvinvointi- ja terveystietoja.

Tänä vuonna Omasote-palveluun lisätään soten ammattiryhmiä.

– Tavoitteena on, että sinne tulee muitakin kuin kansanterveyshoitajia vastaamaan asiakkaiden kysymyksiin. Kehitämme sinne lisää neuvontaa ja omaseurantaa. Eli palvelun kauttahan asiakas voi muun muassa tehdä omaseurantaa verenpaineen tai painonsa suhteen, ja ne tiedot voi antaa nähtäväksi terveyskeskuksen työntekijälle, kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto kertoo.

Mahdollisuus halukkaille

Alkuvuodesta palvelulla oli yli 5 000 käyttäjää, joista suurin osa on reseptin uusijoita. Palvelun tavoitteena on antaa niille asiakkaille, jotka haluavat asioida sähköisesti, mahdollisuus siihen. Lisäksi palvelun ansiosta terveyskeskuksissa jää enemmän aikaa niille asiakkaille, jotka eivät halua tai pysty asioimaan sähköisesti.

Asiakkailta tuli heti syksyllä paljon hyvää palautetta Omasote-palvelusta. Sen kautta esimerkiksi reseptien uusiminen koetaan helpoksi, mutta laboratoriovastauksien suhteen ihmiset ovat ilmaisseet tyytymättömyyttään.

– Laboratorivastauksista tulee tekstiviesti, että ne ovat valmiina, mutta voi olla, että kaikki vastaukset eivät ole vielä valmiita. Ne voivat tulla muutaman päivän viiveellä riippuen siitä kuinka pitkään kunkin laboratorionäytteen analysoimiseen menee. Siitä on tullut palautetta, että kun kaikki vastaukset eivät ole valmiita heti yhdellä kerralla, Ahopelto mainitsee.

Omasote-palveluun (siirryt toiseen palveluun) kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.