Lukivaikeuksissa auttava verkkopalvelu jäi ilman rahaa

Pienten koululaisten oppimisvaikeuksissa auttava LukiMat-verkkopalvelu on jäänyt vaille jatkorahoitusta. Opetusministeriön tuen loppuminen katkaisee käytännössä verkkopalvelun ylläpidon sekä teknisen tuen ja käyttäjätuen kesäkuun lopussa.

Kotimaa
Ekapeli.
Yle

Oppimisvaikeuksissa auttava LukiMat -verkkopalvelu on jäänyt ilman jatkorahoitusta. Opetusministeriö katkaisi palvelun tuen, jota olisi tarvittu noin 200 000 euroa vuodessa.

– Tässä on kyse isosta lovesta lukemisen ja matematiikan oppimisvaikeuksista kärsivien opetukseen. Esimerkiksi Ekapelillä on 250 000 rekisteröitynyttä käyttäjää. Lisäksi opettajat ja erityisopettajat ovat käyttäneet palvelua oman opetuksensa ja tukitoimintansa suunnittelussa, sanoo Niilo Mäki instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala.

Jos pelin on ladannut koneelleen, sen pitäisi ainakin toistaiseksi toimia. Teknistä tukea ei kuitenkaan enää kesäkuun jälkeen ole, ja myös käyttäjätuki jää pois.

– Vaikka peli on helppo ladata ja helppokäyttöinen, olemme huomanneet, että käyttäjätuelle on valtava tarve. Tekninen ylläpito puolestaan on huolehtinut, että palvelu on tietoturvallinen ja toimii kaikilla laitteilla, Latvala sanoo.

Oppimisen tutkijoiden kehittämä palvelu on suunnattu esi- ja alkuopetusikäisille lapsille. Verkkopalvelun ovat toteuttaneet Niilo Mäki -instituutti ja Jyväskylän yliopisto opetusministeriön tuella.

– Ylläpito on maksanut noin 400 000 euroa vuodessa, mikä on sisältänyt myös kehittämistöitä ja päivttämistä. Esimerkiksi tablettiversio on kehitetty tällä rahoituksella. Kun veimme kaiken minimiin, niin pääsimme noin 200 000 euroon. Se meiltä puuttuu, Latvala sanoo.