Onko lemmikkisi niskassa jo mikrosiru? – Tulevaisuudessa se on ehkä pakollinen

Lemmikkieläinten tunnistemerkinnästä voi tulevaisuudessa tulla pakollista. Lemmikin siruttaminen helpottaa myös löytöeläinkotien työtä.

ilmiöt
Pieni chihuahuan pentu.
Pieni chihuahuan pentu saa niskaansa mikrosirun. Lukijalla tarkistetaan, että siru toimii.Juha Kemppainen / Yle

Koirien ja kissojen tunnistemerkitseminen mikrosirulla on mahdollisesti tulossa lain mukaan pakolliseksi. Sirun voi asettaa myös muihin lemmikkeihin, kuten kaniin tai frettiin. Maa- ja metsätalousministeriö on teettänyt Eläinten hyvinvointikeskuksella asiasta selvityksen eläinsuojelulain uudistamisen yhteydessä.

Selvitys on tällä hetkellä jatkovalmistelussa. Tällä hetkellä selvitetään muun muassa, kuinka rekisteröintiä valvottaisiin. Eläinsuojelulain uudistus on tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn tulevan hallituskauden aikana.

Merkintä- ja rekisteröintivelvoite parantaisi selvityksen mukaan etenkin kissojen asemaa.

– Kissoja päätyy Suomessa löytöeläinkoteihin noin 10 000 joka vuosi. Jos kissat olisivat merkittyjä, omistaja löytyisi helpommin ja saataisiin ainakin vastuuseen lemmikistään, eläinten hyvinvointikeskuksen johtaja Satu Raussi kertoo.

Lemmikkieläinten tunnistemerkitseminen saattaisi myös estää koirien laitonta maahantuontia ja pentutehtailua.

Löytöeläinkodit mielissään

Lappeenrantalaisessa löytöeläinkoti Tassutarhassa ottaisiin uudistus innolla vastaan. Löytöeläinkodin omistaja Terhi Tuuva kertoo tunnistemerkinnän helpottavan löytöeläinkodin toimintaa.

Kissoja päätyy löytöeläinkoteihin noin 10 000 joka vuosi. Jos kissat olisivat merkittyjä, omistaja saataisiin vastuuseen lemmikistään.

Satu Raussi

– Erityisesti meidän työtä tuo helpottaisi kissojen osalta, jotka yhä lähes poikkeuksetta tulevat meille tunnistemerkitsemättöminä, Tuuva toteaa.

Löytöeläinkotiin tuodusta eläimestä ei voi tietää, kuinka pitkän matkan karkuri on ehtinyt kulkea ennen hoitolaan päätymistä. Aina eläimen omistajatkaan eivät osaa lemmikkiään etsiä löytöeläinkodista.

– Nyt voin vain laittaa eläimestä kuvan nettisivuillemme, mistä omistaja ei välttämättä osaa sitä etsiä. Jos eläin olisi sirutettu, voisin ottaa omistajaan itse heti yhteyttä.