Valkoinen talo haluaa pelastaa mehiläiset massakuolemalta

Yhdysvaltain Valkoinen talo haluaa pelastaa mehiläiset massakuolemalta. USA:n mehiläisenkasvattajat ovat menettäneet kuluneen vuoden aikana lähes puolet mehiläisistään.

Ulkomaat
Mehiläisiä
Yle

Yhdysvaltain Valkoinen talo haluaa pelastaa maansa mehiläiset massakuolemalta. Valkoinen talo paljasti eilen tiistaina suunnitelmansa, kuinka se aikoo tulevaisuudessa estää kuluneena vuonna sattuneiden mehiläisten massakuolemien kaltaiset tapahtumat ja parantaa muidenkin maataloudelle tärkeiden pölyttäjähyönteisten elinmahdollisuuksia.

USA:n mehiläisenkasvattajat ovat menettäneet viimeisten 12 kuukauden aikana 42 prosenttia pesissä eläneistä hunajamehiläisistään. Mehiläiskadolla on merkittäviä vaikutuksia kasvattajien elinkeinolle ja myös maataloudelle. Mehiläiskadon syistä ei ole varmaa tietoa, mutta tutkijat ovat pohdiskelleet punkkien ja muiden loiseläinten osuutta, samoin kuin torjunta-aineiden ja saasteiden vaikutusta.

Valkoisen talon tarkoituksena on vähentää mehiläisten kuolleisuutta seuraavan kymmenen vuoden aikana reilusti nykyisestä. Tavoitteena on, että mehiläisiä saisi enimmillään kuolla talven aikana 15 prosenttia koko kannasta.

Lisäksi tavoitteena on palauttaa hyönteisille noin kolme miljoonaa hehtaaria elintilaa seuraavan viiden vuoden aikana. Useita USA:n valtioneuvoston virastoja kannustetaan löytämään keinoja kasvattaa liittovaltion maille monipuolisesti erilaisia kasveja, jotka sopivat paremmin mehiläisille ja muille pölyttäjille.

Uudet tavoitteet juontavat juurensa presidentti Barack Obaman viime kesänä laatimaan vetoomukseen, jonka tarkoituksena oli kehittää liittovaltiollinen strategia mehiläisten pelastamiseksi.

Ympäristöjärjestöt pitävät Valkoisen talon suunnitelmia tervetulleina, mutta antoivat kritiikkiä siitä, ettei siinä ollut tarpeeksi tehokkaita toimia torjunta-aineiden käytön vähentämiseksi. Erityisesti ympäristöjärjestöt haluaisivat vähentää neonikotinoideja sisältävien torjunta-aineiden käyttöä.

Lähteet: AFP