1. yle.fi
  2. Uutiset

Viallisten turvatyynyjen vuoksi 34 miljoonaa autoa korjattavaksi Yhdysvalloissa

Korjauskutsut tulevat maksamaan arviolta 4-5 miljardia dollaria. Koskaan aiemmin vastaavaa määrää autoja ei ole hälytetty korjattavaksi Amerikan historiassa.

Ulkomaat
Takata -yhtiön kyltti
Franck Robichon / EPA

Japanilainen turvatyynyjä valmistava Takata Corp tuplaa aiemman korjaukseen kutsuttavien autojen ilmoituksen koskemaan lähes 34 miljoonaa autoa Yhdysvalloissa. Koskaan aiemmin vastaavaa määrää autoja ei ole hälytetty korjattavaksi Amerikan historiassa, Yhdysvaltain turvallisuusviranomaiset kertoivat tiistaina.

Vian tarkkaa syytä ei edelleenkään kerrottu, mutta se koskee turvatyynyjä 11 eri autovalmistajan autoissa.

Yhdysvaltain liikenneministeri Anthony Foxx on määrännyt Takatan toimimaan yhteistyössä Yhdysvaltain tieturvallisuudesta vastaavan viraston National Highway Traffic Safety Administrationin (NHTSA) kanssa ongelman tutkimuksessa ja valvonnassa.

NHTSA ilmoitti myös asettavansa etusijalle ja organisoivansa Takatan viallisten turvatyynyjen korvaamisen.

– Emme lopeta töitä ennen kuin jokainen turvatyyny on vaihdettu, Foxx sanoi.

Takatan takaisinkutsu tulee maksamaan yritykselle sekä autovalmistajille arviolta 4–5 miljardia dollaria. Autovalmistaja Hondan edustaja ei osannut tuoreeltaan kommentoida kuinka turvatyynyjä tai niiden osia saadaan toimitettua näin suurelle määrälle autoja.

Vialliset turvatyynyt on liitetty kuuteen kuolemaan, jotka olivat kaikki Hondan autoja.

Viallisissa turvatyynyissä turvatyynyn laukaiseva patruuna on saattanut laueta räjähdyksenomaisesti singoten metalliosia auton sisään tehden turvatyynystä mahdollisesti hengenvaarallisen.

Suomessakin Nissan ja Toyota ovat kutsuneet autoja korjattaviksi. Takatan osakekurssi tippui 12 prosenttia korjauskutsutietojen vuoksi.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi