1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Asiantuntijan vinkit: "Helluntaiheilan löytäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa" – video

Psykologi Toni Dunderfelt vertaa naisille juttelemisen taitoa meikkaamiseen. Miehen kannattaa opetella pitämään aurinkoista asennetta yllä ja harjoitella naisten kanssa jutustelua vaikkapa kehumalla kaupan kassan kampausta.

Psykologi Tony Dunderfelt
Psykologi ja tietokirjailija Tony Dunderfelt kertoi aamu-tv:ssa ihastumisesta ja rakkauden löytämisestä. Helluntaihin on enää muutama päivä, joten jos heilaa ei vielä ole, Tonyn vinkeillä saatat onnistua.

Vanhan kansan viisaus sanoo: "Jos ei heilaa helluntaina niin ei koko kesänä."

– Mielestäni se on yksi hauskimpia viisauksia, sanoo varsinkin miehille parisuhdevinkkejä antava psykologi, kirjailija Toni Dunderfelt Ylen aamu-tv:ssä.

– Ennen vanhaan oli helkajuhlia, joissa neidot kulkivat raitilla laulaen helkavirsiä. Tämä kuulostaa vähän pakanalliselta, mutta kun aurinko paistaa ja kevät tulee, niin ihmisillä on seurusteluasiat mielessä. Kyllä helluntain kupeeseen sopisi uudenlainen helkajuhla.

Dunderfeltin mielestä miehellä on yhä vetovastuu naisen lähestymisessä ja suhteen virittelyssä.

– Vaikka parisuhteet ovat tasa-arvoisia, niin se ei tarkoita, että miesten ja naisten pitäisi olla samanlaisia. Tasa-arvo ei tarkoita samanlaisuutta, vaan mies saa olla miehekäs ja nainen olla feminiini ja naisellinen.

– Minulla on sellainen tutina, että meiltä miehiltä odotetaan, että me kohteliaasti ja kivalla tavalla lähestymme naista tanssipaikalla, kahvilassa tai kirjastossa.

Jos mies on ujo, tai edellisestä treffailusta on vaikkapa vuosikymmeniä, niin miten kannattaa valmistutua naisen lähestymiseen? Dunderfelt listasi aamu-tv:n haastattelussa mielestään hyödyllisiä neuvoja.

1. Usko siihen, että heilan löytäminen on helppoa

Ensimmäinen ja tärkein vinkki psykologin mielestä on se, että miehen pitää uskoa, että heilan hankkiminen onnistuu.

Kaupungeissa on hirmuinen määrä naisia, jotka haluavat, että heitä lähestytään kivalla tavalla

– Ennen kuin alkaa miettiä minkälaisia lauseita naiselle sanoo tai miten pukeutuu, niin pääkoppa pitää olla kunnossa.

– Jos päässä pyörii lauseita, kuten "tämä on vaikeaa" ja "entäs jos hän torjuu minut" ja että "minua nolottaa", niin kyllä tuollainen asenne kuuluu äänessä ja käyttäytymisessä.

Dunderfeltin mielestä helluntaiheilan löytäminen on nyt helpompaa kuin koskaan.

– Kaverin löytäminen ei ole koskaan maailmanhistorian aikana ollut näin helppoa kuin tänä helluntaina.

Psykologin mukaan yhteisön asenne seurusteluun on muuttunut. Esimerkiksi 50 tai sata vuotta sitten seurustelu oli vaikeampaa ja toista sukupuolta oli hankala lähestyä.

– Lisäksi on paljon apuvälineitä käytettävissä, kuten tinderit ja facebookit ja muut apuvälineet.

– Kolmanneksi: vähänkin suurista kaupungeista löytyy hirmuinen määrä sinkkunaisia, jotka haluavat, että heitä lähestytään kivalla tavalla.

2. Harjoittele sanomalla jotakin kivaa kaupan kassalle

Miten sitten naista voi lähestyä kivalla tavalla?

– Jos on superujo mies, joka ei ole koskaan oikein seurustellut tai on niin ujo, että oikein tutisee, niin silloin kannattaa treenata lyhyitä moikkaamisia vaikkapa kaupan kassalla, kirjastossa tai bussissa.

Dunderfelt antaa pari vinkkiä lyhyiden moikkaamisten harjotteluun.

Kun harjoituksia tekee kymmeniä, niihin tottuu

– Kaupan kassalta voi vaikkapa kysyä, missä on makeishylly. Vastauksen jälkeen naiselle voi sanoa lisäksi yhden asian, vaikkapa näin:" Hei, sinulla on tukka tosi kauniisti tänään."

Tämän yhden mukavan asian sanomisen jälkeen pitäisi poistua paikalta, eikä jäädä juttelemaan, jotta paineet iskemisestä eivät ala kasautua harjoitteluvaiheessa.

– Harjoituksen on tarkoitus olla mukava, sellainen minuutin mittainen vuorovaikutustilanne. Kun näitä harjoituksia tekee kymmenen tai kaksikymmentä, niin siihen alkaa tottua.

Harjoitukset kasvattavat myös miehen itsetuntoa, kun moikkaaja huomaa, että naiset pitävät siitä.

– En ole ikinä kuullut naisesta, joka vastaisi ärtyneesti tällaiseen lyhyeen, kivaan vuorovaikutukseen.

3. Anna auringon paistaa silmissäsi ja äänessäsi

Entäpä jos mies tapaa naisen, joka on kiinnostava ja johon tämä haluaisi tehdä heti vaikutuksen? Kannattaako naista yrittää hurmata ensikohtaamisessa?

– Kannatta pitää keskustelu mahdollisimman maanläheisenä eikä yrittää liikaa ensimmäisellä kerralla. Yksi parhaimpia vinkkejä, mitä itse olen saanut vuosien varrella, on se, että silmissä ja äänensävyssä pitää olla aurinkoa.

– Suggerointiahan se tietysti vaatii mieheltä, että puheessa on aurinkoisuutta.

Miehen pitää osata "meikata" eli viedä keskustelua eteenpäin

Kun olemukseen saa aurinkoisuutta, juttelu on silloin psykologin mukaan vaaratonta, kivaa ja siinä on myönteinen sävy.

Dunderfelt vertaa miesten aurinkoista asennetta ja keskustelutaitoa naisten meikkaamiseen.

– Tämä on vähän kuin meikkaustaito naisilla: naiset eivät välttämättä mene luomuna kävelemään kaupungille, vaan kyllä he usein pikkaisen meikkaavat, jotta hyvät puolet tulevat esille. Samalla tavallla miesten pitää osata "meikata" eli viedä keskustelua parin minuutin ajan. Sitä voi harjoitella.

4. Voit aloittaa jutustelun vaikkapa liikennemerkistä

Mistä sitten naisten kanssa kannattaa jutella? Psykologi vinkkaa aloittamaan keskustelun jollakin mahdollisimman käytännönläheisellä asialla.

– Kun on saanut aurinkoisuutta ääneensä, niin sen jälkeen kannattaa alkaa keskustella jostakin käytännöllisestä kuten: "Oletko nähnyt, että tämä liikennemerkki on muuttunut?"

Vaikka nainen saattaa aluksi hämmentyä siitä, mistä on kysymys, niin psykologin mukaan se ei haittaa.

– Ensimmäinen lause ei ole tärkeä, vaan sillä saadaan naisen huomio kiinnitettyä. Mutta sen jälkeen miehen pitää osata viedä keskustelua eteenpäin. Vaikka ensimmäisessä lauseessa puhuisi liikennemerkistä, toisessa tai kolmannessa lauseessa mies voi vaikka sanoa, että naisella on kaunis mekko päällään.

Dunderfelt muistuttaa, että naiselle kannattaa jutella aidosti, arvostavasti ja kiinnostuneesti.