Pakkoavioliittokohusta tuohtunut Tšetšenian johtaja: Pitäkää vaimonne poissa WhatsAppista

Ramzan Kadyrov esitti kommenttinsa sen jälkeen, kun pikaviestipalvelussa oli levinnyt tuohtuneita viestejä teinitytön epäillystä pakkoavioliitosta kymmeniä vuosia vanhemman poliisipäällikön kanssa, Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo. Kadyrov on antanut tukensa avioliitolle, vaikka poliisipäällikkö oli jo naimisissa.

Ulkomaat
Ramzan Kadyrov.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov.Alexei Druzhinin / EPA

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on kehottanut miehiä estämään vaimojaan käyttämästä pikaviestipalvelu WhatsAppia, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Hän esitti kehotuksensa sen jälkeen, kun tuohtumus 17-vuotiaan tytön epäillystä pakkoavioliitosta keski-ikäisen poliisipäällikön kanssa oli levinnyt pikaviestipalvelussa.

– Lukitkaa heidät sisään, älkää päästäkö heitä ulos niin he eivät viestitä mitään, Kadyrovin kerrotaan sanoneen.

Teinitytön ja kymmeniä vuosia vanhemman, ennestään naimisissa olevan poliisipäällikön avioliitto on herättänyt laajaa keskustelua Venäjällä. Liittoa on julkisuudessa epäilty pakkoavioliitoksi. Poliisipäällikkö on toisten tietojen mukaan 47-vuotias, toisten 57-vuotias.

Venäläislehti Novaja Gazetan mukaan poliisipäällikkö oli uhkaillut tytön vanhempia, jos nämä eivät luovuta tyttöä. Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan mies oli ennen lauantaisia häitä myös estänyt tyttöä lähtemästä kotoa.

Tukea moniaviosuudelle

Kadyrov on sen sijaan antanut tukensa liitolle. Paikallisen televisioaseman julkaisemissa WhatsApp kommenteissa Kadyrov tuomitsi liitosta käydyn keskustelun.

– Älkää kirjoittako tuollaista. Miehet, ottakaa naisenne pois WhatsAppista, Kadyrov sanoi BBC:n mukaan.

Viime viikolla Kadyrov arvosteli avioliitosta venäläisissä tiedotusvälineissä käytyä keskustelua joidenkin liberaalien tilaamana vouhotuksena. Kadyrovin mukaan tytön vanhemmat olivat antaneet siunauksensa liitolle. Vastikään myös Venäjän lapsiasiamies Pavel Ashtanov aiheutti kohun puolustamalla liittoa.

Kaksinnaiminen on Venäjän lain vastaista, mutta Kadyrovin arvioidaan tukevan moniavioisuutta. Hänen avustajansa Magomr Daudov on antanut sitä tukevia lausuntoja.

– Jos mies voi elättää enemmän kuin yhden vaimon, miksi ei?, Daudov on sanonut.

Useimmat Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan asukkaista ovat muslimeja.