Akupunktiosta haetaan helpotusta kivunlievitykseen synnytysosastolla

Seinäjoen keskussairaalan synnytysosastolla sekä kätilöt että äidit ovat kaivanneet lisää lääkkeettömiä kivunlievityskeinoja. Nyt apua haettiin kätilöiden akupunktiokoulutuksesta.

terveys
Akupunktioneulaa laitetaan käteen.
Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen keskussairaalan kätilöille on tarjottu keväällä akupunktiokoulutusta.

Kouluttajana on toiminut kätilö ja akupunktioterapeutti Anu Lampinen, jonka mukaan akupunktiosta voi olla apua synnytyskipuihin, synnytyksen käynnistämiseen ja synnytyksen jälkeiseen maidon nostatukseen, jälkisupistuksiin ja selkäkipuihin.

"Mielenkiintoista oppia uutta"

Kätilöt ottivat koulutuksen hieman jännittyneinä, mutta kuitenkin varmoina vastaan. Seinäjoen keskussairaalassa on jo aiemmin käytetty akupunktiopisteisiin kohdistuvaa ilman neuloja tapahtuvaa akupainantaa.

– On mielenkiintoista näin pitkän kätilöuran jälkeen oppia jotakin uutta. Se oli kuitenkin naurettavaa, miten jännitti aluksi pistää näin ohuella neulalla, vaikka töissä pistää vähän isompiakin neuloja ihmisiin. Eiväthän nämä edes tunnu oikein miltään pistettäessä, naurahtaa Seinäjoen keskussairaalassa kätilönä toimiva Arja Korkeamäki.

– Akupunktioneuloilla pistäminen tuntuu aika varmalta, ja itsellänikin on taustalla vyöhyketerapian koulutus. Pisteet ovat tuttuja ja tekniikka löytyy, eli luottavaisin mielin lähdetään tätä tekemään, kätilö Merja Koivunen jatkaa.

Hoito jokaiselle yksilöllisesti

Seinäjoen keskussairaalan kätilöiden mukaan sekä odottavat ja synnyttävät äidit että kätilöt ovat kaivanneet sairaalaan lisää lääkkeetöntä kivunlievitystä.

– Tavallisimpia lääkkeettömiä keinoja esimerkiksi synnyttäessä ovat olleet keinuttelu, kävely, pallon päällä istuminen, kylpy ja vesisuihku. Lääkkeellisiä kivunlievityskeinoja ovat puudutukset, spinaali ja epiduraali. Äidit ovat kaivanneet lisää juuri lääkkeetöntä kivunlievitystä, ja he ovat olleet vastaanottavaisia, kun heille on akupunktion mahdollisuutta esitelty, kätilö Arja Korkeamäki kertoo.

16 vuotta kätilönä toiminut Merja Koivunen sanoo, että akupunktiosta on ollut apua sairaalassa.

– Olemme nähneet työn kautta, että se toimii. Synnytyksiä on lähtenyt käyntiin tai ponnistusvaiheet ovat helpottuneet. Äitiä ja tilannetta pitää tulkita, ja hoito rakennetaan jokaiselle äidille yksilöllisesti. Useinhan kivunlievitys etenee yhdestä toiseen, eli jokainen hoito on askel eteenpäin, selventää Koivunen.