Pedofiilin raiskaustuomiosta nousi kohu Argentiinassa – Lapsen aiempi hyväksikäyttö alensi tuomiota

Tuomarit perustelivat tuomion puolittamista myös sillä, että lapsi oli osoittanut merkkejä transvestiittisesta käyttäytymisestä. Argentiinan seksuaalivähemmistöjä edustava liitto vaatii tuomareiden erottamista, ja tuomiota ovat arvostelleet myös muun muassa johtavat poliitikot.

Ulkomaat

Argentiinassa on noussut kohu tuomarien päätöksestä alentaa pedofiilin raiskaustuomiota sillä perusteella, että lasta oli hyväksikäytetty jo aiemminkin.

Tuomarit alensivat miehen tuomion kuudesta vuodesta 38 kuukauteen katsottuaan, ettei kyseinen rikos ollut törkeä raiskaus. He perustelivat päätöstään sillä, että lapsi oli jo traumatisoitunut aiemman hyväksikäytön vuoksi. Lisäksi perusteena oli, että lapsi oli osoittanut merkkejä transvestiittisesta käyttäytymisestä.

Tuomiota alentava päätös tehtiin jo viime vuonna, mutta se on noussut julkisuuteen vasta nyt. Tuomio kuohutti keskustelijoita muun muassa sosiaalisessa mediassa ja hallitsi maanantaina uutisia Argentiinassa.

Tuomarikaksikon päätöstä ovat arvostelleet niin toiset juristit kuin poliitikotkin. Argentiinan lesbojen, homojen, biseksuaalien ja transvestiittien liitto vaatii tuomareiden erottamista. Liiton mukaan tuomarit asettivat 6-vuotiaan uhrin syytetyn asemaan.

Myös sisäministeri Florencio Randazzon on arvostellut tuomiota. On vastenmielistä sanoa, että hyväksikäytetyn 6-vuotiaan pojan seksuaalinen suuntautuminen on syy alentaa hyväksikäyttäjän tuomiota, ministeri sanoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan.

Toinen päätöksen tehneistä tuomareista sen sijaan puolusti maanantaina julkisuudessa tuomion alentamista. Tuomari myös väitti, että tuomio oli vuodettu julkisuuteen hänen ja hänen kollegansa saattamiseksi huonoon valoon.

Pojan sukulaiset aikovat valittaa tuomiosta korkeimpaan oikeuteen. Tädin mukaan lapsen isä on ollut vankilassa raiskauksesta suurimman osan pojan elämästä ja äiti on kadonnut, joten lapsi on jäänyt sukulaisten hoitoon, BBC kertoo.

Raiskaustuomion saanut mies on toiminut urheilukerhon varajohtajana. Hänet tuomittiin pojan käyttämisestä hyväksi kerhon kylpyhuonetiloissa vuonna 2011, jolloin poika oli 6-vuotias.

Lähteet: AP, Yle Uutiset