1. yle.fi
  2. Uutiset

Näistä suomalaiset säästäisivät: Ennemmin leikkauksia kuin veronkorotuksia

Hallitusneuvottelijat etsivät ratkaisua julkista taloutta vaivaavaan niin sanottuun kestävyysvajeeseen, jonka paikkaamisessa neljän miljardin säästöpaketti on yksi osa. Puoluejohtajat eivät ole kertoneet, mistä leikkaukset tehtäisiin. Suomalaiset ovat valmiita ennemmin leikkaamaan kuin korottamaan veroja.

hallitusneuvottelut
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

29 prosenttia Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista suomalaisista hoitaisi kestävyysvajetta ennemmin leikkauksilla kuin veronkorotuksilla. Hieman reilu neljäsosa on tasamallin kannalla, jossa veronkorotukset ja leikkaukset tehtäisiin tasan suhteessa toisiinsa. Vain 3 prosenttia hoitaisi kestävyysvajetta pelkästään veronkorotuksilla. Lisäksi vain 3 prosenttia on sitä mieltä, että nykyinen tilanne voi jatkua ennallaan.

Kuitenkin konkreettisissa esimerkeissä suomalaiset joutuvat tiukan paikan eteen siitä, mistä loppujen lopuksi on varaa ottaa. Leikkauksia ja sopeutusta kannatetaan, mutta kovin moneen verotukeen ei haluta kajota. Verotuilla tarkoitetaan muun muassa verovähennyksiä ja esimerkiksi ruuan alennettua arvonlisäveroa. Erilaiset verotuet maksavat valtiolle useita miljardeja euroja.

Erityisesti lapsilisien verovapaus ja kotitalousvähennys halutaan säilyttää. Lisäksi ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa ei haluta nostaa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Erityisesti yrittäjät ja johtavassa asemassa olevat hyväksyisivät työajan pidentämisen. Työntekijöistä ja toimihenkilöistä valtaosa taas vastusti tätä. Työperäistä maahanmuuttoa kannatti puolet korkeakoulutetuista. Alemmilla koulutusasteilla vastustus oli kannatusta kovempaa.

Iso osa olisi valmis verottamaan osingoista

Asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden poistoa vastustetaan, samoin myös oman asunnon myyntihinnoista saatu voitto halutaan pitää verottomana. Iso osa olisi valmis verottamaan osingoista sekä luopumaan luontaisetujen, kuten ateriaedun osittaisesta verovapaudesta. Kolme neljästä pitäisi kotitalousvähennyksen ennallaan.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Hallitusneuvottelijat etsivät tällä hetkellä ratkaisua, miten neljän miljardin euron säästöpaketti saadaan aikaiseksi. Tuloksena saattaa olla kompromissi, jossa säästöpaketti pienenisi 2-3 miljardiin euroon.

Suomalaisilla näyttää olevan vaikea päättää mistä leikataan, jos pakko on. Hallitusneuvottelijoilla saattaakin olla helpointa päätyä leikkaamaan menoja maltilla sieltä täältä eli turvautua niin sanottuun juustohöylämenetelmään.

Tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy Internet-paneelinsa avulla. Tutkimukseen osallistui 1123 vastaajaa 15.–18.5.2015 välisenä aikana. Virhemarginaali on noin ±2,5 prosenttiyksikköä.

Lue seuraavaksi