Yliopistoiskua suunnitelleen tuomio muuttui hovioikeudessa

Naisen kyky säädellä käyttäytymistään oli hänen mielentilansa takia heikentynyt, katsoi hovioikeus.  

Helsingin hovioikeus aloitti yliopistoiskusuunnitelmien käsittelyn 23. tammikuuta 2015. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Helsingin hovioikeus on jättänyt terveydellisistä syistä toisen ns. yliopistoiskun suunnittelusta tuomituista tuomitsematta. 

Hovioikeus perusteli päätöstään syyntakeettomuudella. Hovioikeus katsoi, että naisen kyky säädellä käyttäytymistään oli hänen mielentilansa takia heikentynyt.  

Käräjäoikeus oli tuominnut syytteessä olleen miehen kolmen vuoden ja yhden kuukauden pituiseen vankeusrangaistukseen törkeästä henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä lapsipornon hallussapidosta.

Nainen puolestaan sai käräjäoikeudesta kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

Miehen tuomio pysyi hovioikeudessa ennallaan. Oikeuden mukaan vastaajat olivat yksityiskohtaisesti suunnitelleet joukkosurman toteuttamistavat ja -keinot.  Heidän suunnitelmastaan käymä keskustelu ei ollut pelkästään ajatusten vaihtoa, katsoi hovioikeus.

Syyttäjä oli vaatinut hovioikeudelta molemmille yli kolmen ja puolen vuoden tuomioita. Syyttäjän mukaan nuoret olivat valmistelleet ainakin 50 ihmisen surmaamista Helsingin yliopistolla myrkkykaasulla ja aseilla.

Vastaajat puolestaan vaativat syytteen hylkäämistä tai rangaistuksen alentamista. Heidän mielestään väitetyt suunnitelmat olivat jäsentymättömiä ja vaara rikoksen toteutumisesta oli vähäinen.