Sukulainen erehdytettiin pakkotyöhön – syyttäjä vaatii rangaistusta ihmiskaupasta

Oulussa asuva ulkomaalainen houkutteli Suomeen sukulaisensa, jonka hän pakotti tekemään aamuvarhaisesta kotitöitä ja sen jälkeen työskentelemään lähes palkatta liikkeessään. Syyttäjä vaatii rangaistusta ihmiskaupasta. Juttua käsitellään Oulun käräjäoikeudessa.

Kotimaa

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään keskiviikkona harvinaista juttua, jossa ulkomaalaistaustainen Oulussa asuva henkilö houkutteli sukulaisensa Suomeen. Hän käytti hyväksi tämän riippuvaista asemaa.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan syytetty otti sukulaisen valtaansa saattaakseen hänet pakkotyöhön. Sukulainen irtisanoutui kotimaassaan työstään ja matkusti Suomeen. Sen jälkeen hänen passinsa otettiin haltuun.

Töitä aamuvarhaisesta lähtien

Sukulainen majoitettiin syytetyn asuntoon, missä hän vietti syyttäjän mukaan kaiken vapaa-aikansa ja sai poistua ainoastaan tekemään töitä syytetyn liikkeessä. Hänelle ei syyttäjän mukaan maksettu käytännössä lainkaan palkkaa. Teot tapahtuivat vuoden 2012 alkupuolella ja kestivät muutaman kuukauden.

Syyttäjä vaatii ulkomaalaistaustaiselle henkilölle tuomiota ihmiskaupasta. Toissijainen syyte on kiskonnantapainen työsyrjintä.

Lisäksi syyttäjä vaatii rangaistusta sukulaisen pahoinpitelystä.

Syyttäjä vaatii kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta ja syytetyn maksamaan palkkasaatavia yli 1 400 euroa.