1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Diabetestutkijalle muhkea tiedepalkinto

Itä-Suomen yliopiston akatemiaprofessori Markku Laakso sai vuoden 2015 Suomen tiedepalkinnon Tiedefoorumi-tapahtumassa. Maailman johtaviin 2 diabeteksen genetiikan tutkijoihin lukeutuva Laakso on julkaissut yli 600 tieteellistä artikkelia ja niihin on viitattu yli 63 000 kertaa. Opetus- ja kulttuuriministeriön joka toinen vuosi myöntämä palkinto on suuruudeltaan 85 000 euroa.

Kotimaan uutiset
Akatemiaprofessori Markku Laakso

Akatemiaprofessori Markku Laakso (s. 1949) toimii parhaillaan Suomen Akatemian Verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksen huippuyksikön ryhmänjohtajana (2014–2019) ja hänet on valittu maailman 400 vaikutusvaltaisimman biolääketieteilijän joukkoon.

Laakso on 2 diabeteksen genetiikan -tutkimuksissaan käyttänyt useita eri lähetysmistapoja. Kyseinen diabetestyypppi on yleistynyt voimakkaasti väestön ikääntymisen, elintapojen muutosten ja liikalihavuuden takia.

Palkinnon perusteluissa kerrotaan, että genetiikan tutkimusmenetelmät ovat viime vuosien aikana kehittyneet huomattavasti, mutta Laakson ryhmä on tutkimustyössään pystynyt poikkeuksellisen hyvin yhdistämään nykyaikaisimmat geneettiset tutkimusmenetelmät väestöaineistoihin ja potilaita koskeviin kliinisiin tutkimuksiin.

Laakson työryhmineen keräämä väestöaineisto (biopankki) on kansainvälisten kriteerien mukaan erittäin merkittävä ja se luo ainutlaatuisen perustan tyypin 2 diabeteksen ja insuliiniresistenssin geneettisen taustan ymmärtämiselle.

Tämän lisäksi Laakson tutkimustyön tuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tyypin 2 diabeteksesta kärsivien potilaiden hoidossa ja mahdollisesti myös uusien lääkeaineiden kehittämisessä.

Tiedepalkinto perustettiin vuonna 1997 ja se myönnettiin nyt kymmenennen kerran osana Suomen tiedefoorumia.

Lue seuraavaksi