Normet solmi suurkaupat Norjaan ja Australiaan

Normet on solminut kaksi merkittävää kauppaa. Normet valittiin merkittäväksi toimittajaksi Norjan vesivoimalan rakennusprojektiin sekä Australian tietunneliprojektiin.

talous
Normetin Iisalmen tehtaan tiloja
Keijo Salokangas / Yle

Iisalmelainen kaivos- ja tunnelilaitevalmistaja on solminut kaksi merkittävää kauppaa Norjaan ja Australiaan. Norjalainen Hæhre Entreprenør AS valitsi Normetin merkittäväksi toimittajaksi vesivoimalan rakennusprojektiin Mo I Ranassa Pohjois-Norjassa.

Yhtiö toimittaa rakennusprojektiin 16 laitetta. Lisäksi toimitukseen sisältyy betoniasemia. Normet valittiin myös toimittamaan 20 betoniruiskutuslaitteistoa merkittävään tietunneliprojektiin Sydneyssä, Australiassa.

Tunneliprojekti on ensimmäinen osa Sydneyn ympäri rakennettavasta kehätiestä.

Normetin toimitusjohtajan Timo Raskin mukaan kyse on yhteensä 11 miljoonan euron arvoisista kaupoista pelkästään laitteiden osalta. Kaupan kokonaisarvo on vielä tuntuvasti suurempi.

– Kyse on erittäin merkittävistä kaupoista. Tunnelirakentaminen on kasvussa ja olemme onnistuneesti panostaneet sille puolelle, Rask kommentoi.

Normet Groupin tilinpäätöksessä on sen sijaan huonompia uutisia. Yhtiön liikevaihto laski viime vuonna seitsemän prosenttia. Lasku jatkui, sillä vuonna 2013 liikevaihto putosi yli kymmenen prosenttia. Liikevaihto oli viime vuonna hieman alle 194 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2013 oli noin 207,5 miljoonaa euroa. Myös yhtiön liikevoitto laski viime vuonna vuoden 2013 noin 8,8 miljoonasta noin 6,7 miljoonaan euroon. Yhtiön nettotulos sen sijaan nousi edellisvuodesta.

Kaivostoiminnan vaikea markkinatilanne jatkui viime vuonna, vaikka pitkällä aikavälillä näkymät ovat edelleen myönteiset. Säästöjen saamiseksi Normet lomautti henkilöstöään Iisalmessa loppuvuodesta.

Normet-konsernilla on maailmanlaajuisesti lähes tuhat ja Iisalmessa noin 350 työntekijää.

Juttua korjattu 20.5.2015 kello 12:05: Otsikkoon alaotsikkoon ja tekstiin on lisätty tiedot Normetin solmimasta toisesta Australian-kaupasta. Lisäksi on tarkennettu kaupan arvoa. Alkuperäisessä versiossa kaupan arvoksi mainittiin yli kymmenen miljoonaa euroa, mutta se tarkoittaa pelkästään laitteita.