1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Näkökulma: Poliittinen johtaja vasten tahtoaan

Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ei riitä, että on hyvä seuramies pienessä piirissä. Nyt palataan normaaliin päiväjärjestykseen: Valtuustosalissa Lasse Lindholm näkyy, mutta ei kuulu, kirjoittaa Yle Turun toimittaja Hannu Vähämäki.

Hälytyskellojen olisi pitänyt soida jo viikko sitten Turun kaupunginvaltuustossa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Lasse Lindholm istui passiivisena omalla paikallaan. Hän ei käyttänyt ainuttakaan puheenvuoroa.

Tässä ei sinällään ollut mitään ihmeellistä. Lindholm on vaalinut matalaa profiilia koko pari valtuustokautta kestäneen kunnallispoliittisen uransa ajan. Mutta kehon kieli oli nyt jotenkin erilainen.

Kokouksen jälkeen pyysin Lindholmilta haastattelua Fortuna-korttelin tulevaisuuden näkymistä. Vaivautunut  ja uupuneen oloinen Turun poliittisen ykkösketjun johtaja kieltäytyi ja pyysi etsimään jonkun toisen, joka tietää asiasta enemmän. Siis poliittisten umpisolmujen selvittäjällä ja kaupungin menestysstrategioiden maaliinsaattajalla ei ollut mitään sanottavaa yhdestä kaupunkikeskustan kehittämisen peruspilareista.

Kummallista, mutta inhimillistä. Ajattelin, että jokaiselle meistä sattuu huono päivä ja lähdin etsimään uutta haastateltavaa.

**Tänä aamuna kävi **selväksi, että kaikki ei sittenkään ollut kohdallaan.

Lasse Lindholm kertoi tiedotteessaan eroavansa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Perusteluna oli aikapula.

Siviilityön ja poliittisen tehtävän yhteensovittamisen vaikeus osoittautui loppujen lopuksi mahdottomaksi yhtälöksi.

Seitsemän kuukautta kestäneen kautensa aikana Lasse Lindholmista ehti piirtyä kuva miehenä, joka nousi poliittiseksi johtajaksi vasten tahtoaan. Hän oli kompromissivalinta, kun kokoomuksen piti löytää pikavauhdilla seuraaja puoluesihteeriksi siirtyneelle Minna Arvelle. Lindholm oli sopivan väritön ja maltillinen persoona, joka kelpasi myös muille ryhmille Turku-sopimuksen hengessä.

Siirtyminen rivivaltuutetusta päätöksenteon keskiöön on suuri harppaus.

Lindholmkin panttasi suostumustaan puheenjohtajaehdokkaaksi viime metreille asti. Ryhmän paine ja poliittisessa kielenkäytössä viljalti käytetty vastuunkanto perivät lopulta voiton. Mies kuitenkin ilmoitti jatkavansa siviilityössään ja hoitavansa luottamustehtävät oman toimensa ohella.

Virhe näin jälkiviisaasti tarkasteltuna. Sitoutuminen ja poliittinen realismi eivät olleet kohdallaan.

Turku on tarjonnut vuodesta 2005 asti kaupunginhallituksen puheenjohtajalle mahdollisuuden toimia tehtävässä päätoimisesti. Poliittisen prosessin edistäminen on mutkikasta ja aikaa vievää toimintaa – etenkin Turussa.

Tämän sai yrityselämässä, Eläkevakuutusyhtiö Varman yhteysjohtajana kannuksensa hankkinut Lindholmkin huomata. Kuukausien kuluessa myllynkivi kaulassa ei keventynyt, vaan muuttui entistä painavammaksi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja antaa myös kasvot julkiselle päätöksenteolle, mutta Lasse Lindholmista ei ollut mediapersoonaksi. Haastattelutilanteissa hän oli varautunut ja vaivautunut. Julkisia estradeja luonnonmukaisempi työympäristö löytyi kabineteista.

Pienessä piirissä hän on kuulemma hyvinkin vilkas seuramies. Kaupunginhallituksen puheenjohtajalle se ei vain riitä.

Lasse Lindholm vakuuttaa, että vaikka kaupunginhallituksen puheenjohtajan pesti jää historiaan, rooli kuntapäättäjänä jatkuu. Seuraa paluu normaalliin päiväjärjestykseen. Valtuustosalissa Lasse Lindholm näkyy, mutta ei kuulu.