Ravintoloitsijalle ehdotonta vankeutta – taustalla kirjanpitorikoksia, veropetoksia ja työsyrjintää

Yrittäjä oli teettänyt keittiötyöntekijällä vuoden ajan ylipitkiä työpäiviä alipalkalla seitsemänä päivänä viikossa. Kirjanpitorikosten tekoaika oli lähes seitsemän vuotta.

Kotimaa

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut tamperelaisen ravintoloitsijan kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kahdesta törkeästä veropetoksesta. Useita ravintoloita pyörittänyt ulkomaalaistaustainen mies tuomittiin myös neljäksi vuodeksi liiketoimintakieltoon.

Ravintolan keittiötyöntekijä oli tehnyt yrittäjälle töitä vajaan vuoden ajan seitsemänä päivänä viikossa. Työpäivät olivat kolmetoistatuntisia, eikä vapaapäiviä ollut lainkaan. Työntekijälle maksettiin huomattavasti vähemmän kuin työehtosopimus määrää. Hän ei esimerkiksi saanut lainkaan palkkaa ylitöistä eikä hänelle maksettu ylityö- tai sunnuntaikorvauksia eikä iltalisiä vaikka mies teki töitä viikon jokaisena päivänä.

Tuomion kovuuteen vaikutti erityisesti se, että kirjanpitorikoksen tekoaika oli pitkä. Ravintoloitsija oli laiminlyönyt liiketapahtumien kirjaamisen niin, että kirjanpidosta puuttui sekä myyntituloja että palkkoja. Hän oli myös jättänyt pitkään veroja ja sosiaaliturvamaksuja maksamatta.

Oikeus pohti myös, voidaanko ravintoloitsija tuomita ensikertalaisena teoistaan yhteiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Teot katsottiin kuitenkin niin vakaviksi, ettei niitä voi ehdollisella sovittaa.