1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotka

Kotka kokeilee sähköistä ajanvarausta äitiyshuollossa

Kotka ryhtyy kirimään umpeen takamatkaansa sähköisissä asiakaspalveluissa. Ensimmäisenä kohteena sähköiselle ajanvaraukselle on äitiyshuolto. Omahoitajien ja -lääkärien ajanvarauksessa kokeillaan sähköpostia.

Kotka
Lääkäri tarkastaa lapsen korvaa
Marjut Suomi / Yle

Kotkassa ryhdytään kehittämään sähköistä ajanvarausta terveydenhuollon palveluissa. Ensimmäisenä sähköistä ajavarausta kokeillaan äitiyshuollossa, jossa varauksia tehdään paljon, mutta etukäteen tehtävää hoidon tarpeen arviointia ei tarvita.

– Äitiyshuollossa ei ole kyse pelkästään sähköisestä ajanvarauksesta. Samalla kehitetään mahdollisimman pitkälle myös tarvittavien lomakkeiden ja niihin tallennettujen tietojen sähköisestä liikkumista esim. perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä, täsmentää Kotkan kaupungin terveysjohtaja Maija Valta.

Myöhemmin varausjärjestelmää voidaan laajentaa myös muualle. Omahoitajan ja lääkärin ajanvarauksessa kokeillaan puhelivarauksen lisäksi sähköpostia helpottamaan puhelinajanvarauksen ruuhkaa.

Koska sähköinen ajanvaraus on teknisesti yksinkertaista, mutta varsin kallista. Siksi siitä saatavat hyödyt pitäisi saada näkyviin nopeasti.

Sähköinen ajanvaraus on varsin yleistä muualla

Sähköistä ajanvarausta käytetään sekä yksityisellä että julkisella sektorilla. Julkisella puolella sähköinen ajanvaraus on otettu käyttöön pääasiassa palveluissa, joissa ei tehdä arviota hoidon tarpeesta etukäteen, kuten neuvolassa sekä kouluterveydenhuollossa.

– Kotka on ainakin terveydenhuollossa melkoisesti jäljessä sähköisten palvelujen kehittämisessä, kertoo terveysjohtaja Maija Valta

Sähköisen ajanvarauksesta tehtiin vuoden alusta valtuustoaloite, jossa toivottiin nettivarausmahdollisuutta terveyskeskuksen avovastaanoton hoitajille ja lääkäreille.

Lue seuraavaksi