1. yle.fi
  2. Uutiset

Taiga on elävä palovaroitin – pelastanut perheen kodin palolta jo kaksi kertaa

Hämeenlinnalaisen Mölsän perheen Taiga-koira on perheen kaikkien koirien johtaja. Se on pelastanut kodin jo kaksi kertaa mahdolliselta tulipalolta. Australianpaimenkoira haluaa miellyttää ihmistä, ja siinä se myös onnistuu.

ilmiöt
Australianpaimenkoira emäntänsä kanssa
Hannu Harhama

Kolme australianpaimenkoiraa tervehtii vähintäänkin innokkaasti tulijaa hämeenlinnalaisen Karvakamun kennelin ovella. Velmulla, Taigalla ja Hettalla riittää vahtiviettiä, joten tulijat on syynättävä tarkkaan.

Se on niin itsenäinen, että se haluaisi vaan suorittaa erilaisia toimintoja. Siksi se on agilityssä.

Kati Mölsä

Erillisessä huoneessa hoitelee kuutta pentuaan Särö-emo, joten annamme sen olla pentujensa kanssa rauhassa.

Koirien emäntä Kati Mölsä kertoo, että vaikka kaikki ovat paimenkoiria, on jokaisella yksilöllinen luonne. Koska Mölsä on Hämeen Hakukoirat -yhdistyksen yksi perustajajäsenistä ja innokas haku- ja pelastuskoiraharrastaja, näkyy harrastus myös koirien elämässä.

Tosin jokaisella koiralla on mieltymyksensä. Hettan laji on ehdottomasti agility.

– Se on niin itsenäinen, että se haluaisi vaan suorittaa erilaisia toimintoja. Siksi se on agilityssä, Mölsä perustelee.

Velmun osaamisalueena ovat haku ja tottelevaisuus. Se löytää ilon kadoksissa olevan ihmisen löytämisestä.

– Se saa palkan jo siitä, kun se löytää ihmisen.

Neljä australianpaimenkoiraa rivissä
Hetta, Särö, Velmu ja Taiga.Hannu Harhama / Yle

Taiga ei enää treenaa aktiivisesti, mutta toimii terapiakoirana.

– Taigalla on hyvin korkea ihmisen miellyttämisen tarve. Se sopii terapiajuttuun erinomaisesti, Mölsä luonnehtii.

Tosin äskettäin Taiga oli mukana etsimässä arkaa havannankoiraa, joka pääsi karkuteille. Taigan tehtävänä oli muiden mukana ajaa pelokasta pikkukoiraa etsijöitä kohden.

– Viitisen tuntia siihen meni, että koira ilmaantui isännälleen.

Taiga huolehtii omistaan

Kati Mölsän koirat ovat hoidelleet pelastustehtäviä ihan kotioloissakin. Kaksi kertaa koira on pelastanut kodin tulipalolta. Näin Mölsä itse kertoo muutaman vuoden takaisesta tapauksesta.

– Illalla olin paistanut lihoja, ja yön aikana meidän nuorimmainen koira luultavasti oli hypännyt hellalle haistelemaan, mitä siellä oli, ja levyt olivat menneet päälle.

Kuusi australianpaimenkoiran pentua
Särön kuusi pentua eivät vielä paljon ymmärrä ympäröivästä maailmasta.Hannu Harhama / Yle

– Taiga oli ilmeisesti herännyt hajuun aika aikaisessa vaiheessa ja tuli herättelemään minua. Luulin, että koiralla on vain hätä ja se haluaa ulos. Avasin oven, eikä se lähtenytkään. Ihmettelin kovasti, mikä on asian nimi, kunnes kävelin keittiöön. Vasta sitten huomasin, että siellä oli aivan punaisena kaksi keittolevyä ja lämpö oli jo korkea. Vasta pari minuuttia sen jälkeen alkoi soida palovaroitin.

Toinen tapaus sattui noin puolitoista vuotta sitten. Perheen lapset olivat kotona keskenään ja nukkumassa. Mahdollisesti Hetta-koira, joskaan siitä ei ole todisteita, oli onnistunut käpälöimään hellan levyt päälle. Jälleen kerran Taiga oli puuttunut peliin.

Koska Kati Mölsä ei ollut itse kotona, Taiga herätti lähimmän lapsen.

– Se veti peiton pois ja hyppäsi lapsen luokse, ja lapsi nousi ylös katsomaan, mikä on hätänä.

Jälleen Taiga oli pelastanut ihmiset, koirat ja kodin vahingoilta. Ilmankos Taiga on koko kennelin ja perheen koiralauman johtaja. Se huolehtii omistaan. Se haluaa miellyttää ihmisiään.

Lue seuraavaksi