Ranskalainen ruokayrittäjä ylistää suomalaista savulohta

Ali Chehboun uskoo, että kalalle olisi markkinoita myös Etelä-Euroopassa. Myös suomalaiset makeat leivät osuvat ranskalaisen makuhermoon.

savustettu lohi
Ihmisiä torikojujen välissä
Anu Pöntinen / Yle

Kuopion torilla on tarjolla tällä viikolla kansainvälisiä herkkuja, kun paikalle on saapunut ranskalais-italialainen ruokatori Bon Appetito. Sunnuntaihin asti kestävä teematori tarjoaa eteläeurooppalaisia antimia noin pariltakymmeneltä eri myyjältä.

Tapahtuman järjestäjä Ali Chehbounin mukaan tämän viikon kehnosta säästä huolimatta kauppa on käynyt kohtuullisesti.

– Moni tulee tietenkin vain katselemaan, mutta suomalaiset ovat hyvin innokkaita maistelemaan uusia makuja. Itse asiassa he tietävät meidän ruokakulttuuristamme yllättävän paljon, Chehboun naurahtaa.

Suomalaisten suosikkeja tänä kesänä ovat olleet ranskalaiset leivonnaiset sekä italialaiset juustot.

– Täkäläisistä ruokakaupoista saa jo todella hyvin esimerkiksi erilaisia juustoja. Uusia tuttavuuksia on kuitenkin aina hyvä kokeilla, esimerkiksi ranskalaisissa vuoristojuustoissa on aivan oma makunsa, Chehboun vihjaa.

Suomalainen ruoka saa kiitosta

Suomea kiertäessään Chehboun on ehtinyt maistamaan myös suomalaisia nykyruokia. Omaksi suosikikseen hän valitsee savulohen.

– Puulla savustettuna se on erittäin herkullista. Sellainen kävisi varmasti kaupaksi myös eteläisessä Euroopassa.

Myös suomalainen leipä on miellyttänyt Chehbounin makuaisteja.

– Valikoima on todella runsas ja mielenkiintoinen. Erityisesti mieleen on jäänyt erilaiset makeat leivät, ne olivat todella hyviä!

Ranskalais-italialainen ruokatori kiertää kesän ajan Suomea, ja Kuopiosta matka jatkuu Joensuuhun.

Elokuun lopussa Kuopion torin valtaa viimevuotiseen tapaan koko torin ja kävelykadun kattava kansainvälinen ruokatori.