Saamelaiset eivät saaneet YK:lta vetoapua hallitusneuvotteluihin

Suomen Saamelaisnuoret -yhdistyksen varapuheenjohtaja Aslak Holmergin mielestä Suomen ihmisoikeustilanteen kritisointi YK:n alkuperäiskansaelin UNPFII:n loppuraportissa olisi voinut vaikuttaa jopa Suomen hallitusneuvotteluihin. Nyt kun mitään maata ei mainita erikseen, niin ei raportilla ole samanlaista voimaa, Holmberg arvelee.

Sápmi
Aslak Holmberg
Tuomas Aslak Juuso

YK:n alkuperäiskansaelin UNPFII on pyyhkinyt pois raportistaan moitteensa Suomen ihmisoikeusloukkauksista alkuperäiskansoja vastaan.

Suomen Saamelaisnuoret -yhdistyksen varapuheenjohtaja Aslak Holmerg on sitä mieltä, että Suomen ihmisoikeustilanteen kritisointi YK:n alkuperäiskansaelin UNPFII:n loppuraportissa olisi voinut vaikuttaa jopa Juha Sipilän (kesk) vetämiin hallitusneuvotteluihin.

– Sillä olisi voinut olla suurikin vaikutus, kun Suomessa ollaan juuri muodostamassa uutta hallitusta ja laatimassa hallitusohjelmaa. Jos nyt olisi noussut tällainen asia, että Suomi mainitaan erittäin huonossa listassa, niin se olisi tietenkin nostanut saamelaisasioita esille Suomessa. Se olisi voinut myös edistää saamelaisasioiden pääsyä hallitusohjelmaan.

– Kyllähän asia on kuitenkin ollut uutisissa ja uskon että silläkin on ollut vaikutus, Holmberg pohtii.

"Loppudokumentilla ei enää samaa voimaa"

Aslak Holmberg kertoo, että hän ymmärtää toisaalta miksi valtiolista pyyhittiin pois UNPFII:n loppuraportin lopullisesta versiosta.

– Listassa mainittiin vain muutama valtio, joten tuntui hieman kummalliselta, että miten juuri ne maat oli nimetty. Pysyvän foorumin aikana kyllä kuultiin puheenvuoroja ympäri maailmaa, joissa mainittiin ihmisoikeusrikkomuksista, Holmberg sanoo.

– Nyt kun mitään maata ei mainita erikseen, niin eihän raportilla ole samanlaista voimaa, koska nyt siinä vain yleisesti kehotetaan maita korjaamaan alkuperäiskansoja kohtaan tehtyjä vääryyksiä, Holmberg arvelee.

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja: Kritiikki vaikuttaa aina

Sámiráđi presideanta Áile Javo
Saamelaisneuvoston puheenjohtajan Áile Javon mukaan ihmisoikeustilanteen kritisointi muistuttaa maita siitä, etteivät ne voi kohdella alkuperäiskansoja miten tahansa.Piera Balto / NRK Sápmi

Saamelaisneuvoston puheenjohtaja Áile Javo arvioi, että maininta loppuraportissa samassa listassa esimerkiksi Kanadan, Indonesian ja Tansanian kanssa olisi voinut olla suuri häpeä Suomelle.

– Suomihan haluaa nähdä itsensä sellaisena maana, joka ottaa huomioon ihmisoikeudet, niin se olisi tietysti suuri häpeä Suomelle, Javo arvelee.

Áile Javo on epävarma siitä, paljonko pysyvän foorumin loppudokumentti olisi loppujen lopuksi vaikuttanut saamelaispoliittiseen tilanteeseen Suomessa.

– Uskon, että Suomi olisi hävennyt ja se olisi erityisesti Suomen ulkoministeriölle hyvin ikävä asia. He olisivat ehkä tulevaisuudessä pyrkineet ehkäisemään tällaisia tilanteita. Olisivat mahdollisesti aloittaneet erilaisia toimia joilla näytettäisiin, että Suomi ottaa ihmisoikeudet huomioon, Javo sanoo.

– Mutta tietysti sillä on aina merkitys, että kritisoidaan, koska se muistuttaa maitamme, että ne eivät voi käyttäytyä aivan miten haluavat ilman että maailma sitä huomaisi, sanoo Javo.

UNPFII on YK:n alkuperäisasioiden pysyvä foorumi (United Nations Permanent Forum on Indigenous Issues).

Foorumi päätti tämänvuotisen, 14. istuntonsa toukokuun ensimmäisenä päivänä YK:n päämajassa New Yorkissa. UNPFII lähettää tämän istunnon tuloksena yhdeksän raporttia YK:n talous- ja sosiaalineuvosto ECOSOC:iin.

Lähteet: Jenna Rasmus / NRK Sápmi