1. yle.fi
  2. Uutiset

Tampereen kaupungin kasvihuoneet tyhjenevät parin vuoden päästä

Tampereen kaupunki aikoo ostaa kaikki kesäkukat ulkopuolisilta viljelijöiltä kesästä 2018 lähtien. Päätöksen taustalla on pohdinta siitä, mitä kaupungin on järkevä tehdä itse ja mitä ostaa ulkopuolelta.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä Aleksanterin kirkkopuiston suihkulähteen ympärillä
Anna Sirén / Yle

Viimeiset kesäkukat Tampereen kaupungin omilta kasvihuoneilta toimitetaan näillä näkymin vuonna 2017. Alustavan selvityksen mukaan Tampereen kaupunki luopuu Hatanpään kasvihuoneista parin vuoden päästä.

Päätöksen taustalla on yleinen pohdinta siitä, mitä kaupungin on järkevä tehdä itse ja mitä ostaa ulkopuolelta. Joulukuussa 2010 kaupunginvaltuusto teki periaatepäätöksen, jonka mukaan omasta kasvihuonetuotannosta luovutaan vuonna 2016 siirtymäajan jälkeen.

Nykyään Tampereen kaupunki ostaa yksityisiltä viljelijöiltä runsaan kolmasosan kesäkukista, pääosin pieniä kukkia.

Kasvihuoneet jo hieman rapistuneet

Kasvihuoneista luopumista on suunniteltu jo useita vuosia, mutta nyt luopumisajankohta on siis täsmentymässä. Lautakunnan kokoukseen kasvihuoneista tehty raportti tulee kesäkuussa. Alustava selvitys esiteltiin lautakunnan jäsenille talousarvioseminaarissa huhtikuun loppupuolella.

Taloudelliseksi säästöksi on laskettu muutamia kymmeniä tuhansia euroja. Lisäksi säästyvät kasvihuoneiden peruskorjauskustannukset.

Rakennuttajahortonomi Petri Kujala sanoo, että kasvihuoneet ovat jo päässeet hieman rapistumaan. Kunnostustöitä ei viime aikoina ole tehty, koska on tiedetty, että kasvihuoneista ollaan luopumassa.

Kaupunki hoitaa yhä istutukset

Kasvihuoneilla on viisi ympärivuotista työntekijää. Tulevina vuosina heistä on jäämässä eläkkeelle noin yksi henkilö vuodessa.

Työntekijöille riittää todennäköisesti tulevaisuudessa töitä muun muassa kukkien istutuksessa. Vaikka jatkossa kesäkukat ja taimet ostetaan ulkopuolelta, kesäkukkaryhmien suunnittelu ja istutus jäävät edelleen Tampereen Infran hoidettaviksi.

Päätös merkitsee sitä, että Hatanpäällä sijaitsevat kasvihuonerakennukset jäävät tyhjilleen. Rakennukset ovat Tampereen Tilakeskuksen omistuksessa. Tampereen Infra on niissä vuokralla.

Kasvihuoneiden pinta-ala on yhteensä noin 3 000 neliömetriä. Iso lasihuone on 1 500 neliötä, muovi- ja pleksihuoneet hieman pienempiä.

Lue seuraavaksi