Vuoden nettotulot riittävät yhä pienempään palaan asuntoa

Asuntojen hinnat ovat nousseet hieman ripeämmin kuin kotitalouksien tulot. Kaikkein pienituloisimpien nettovuositulot eivät ole viime vuosina riittäneet missään päin Suomea edes kymmenen neliön asuntoon. Myös suurituloisimmat ovat joutuneet tyytymään pienempään neliömäärään.

talous
Nuori nainen tutustuu asuntoon.
Sanna Heikintalo / Lehtikuva

Asuntojen hintakehitystä voi suhteuttaa monella tavalla. Voi esimerkiksi verrata hintoja edelliseen vuoteen, lähikuntaan tai maakuntaan tai vaikkapa kotitalouden käytettävissä oleviin rahatuloihin.

Viimeksi mainitulla tavalla voi laskea kuinka monta neliötä kotitalous – olipa se sitten sinkkutalous tai suurperhe – pystyy hankkimaan niillä vuosituloilla, jotka sillä on käytettävissään verojen ja erilaisten tulonsiirtojen jälkeen (= käytettävissä oleva rahatulo eli nettotulo).

Laskennallisesti siis niin, että kotitalouden kaikki raha laitetaan asuinneliöiden hankintaan.

Tällä tavalla laskien löydetään luonnollisesti huomattavat erot pieni- ja suurituloisten välillä. Sen lisäksi kuitenkin selviää, että myös kaikkein suurituloisimpien ”ostovoima” on heikentynyt vertailuvuosien asuntomarkkinoilla.

Neliömäärä, johon vuoden nettotulo riittää.
Yle Uutisgrafiikka

Oheisessa pylväsgrafiikassa on esitetty kuinka paljon pienituloisimmat, keskituloiset ja suurituloisimmat kotitaloudet ovat voineet ostaa asuinneliöitä eri puolita Suomea vuosina 2010–2013. (Vuoden 2014 tilasto ei ole vielävalmis.)

Pienimmillä tuloilla saa tuulikaapin

Pienituloisin joukko saa hankituksi vuoden nettotuloillaan pääkaupunkiseudulta vain reilut kolme neliötä. Pohjois- ja Itä-Suomesta sentään lähemmäs kahdeksan neliötä, mutta sielläkin asuntojen hinnat ovat nousseet tuloja enemmän vertailuvuosina.

Keskituloisillakin kymmenen neliön raja ylittyy pääkaupunkiseudulla vain kahtena ensimmäisenä vuonna. Pohjoiseen mentäessä neliömäärä kasvaa nopeasti jopa reilusti yli 20 neliön.

Suurimmilla tuloilla saa sentään kaksion

Suurituloisin joukko kotitalouksista pystyi hankkimaan vuoden nettotuloillaan pääkaupunkiseudulta vuonna 2010 miltei 30 asuinneliötä. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin karanneet tältäkin joukolta niin, että toissa vuonna neliöitä sai reilut kolme vähemmän.

Muualta Suomesta suurituloisin joukko on kyennyt ostamaan kokonaisen asunnon yhden vuoden nettotuloillaan. Suurimman asunnon sai Itä-Suomesta vuonna 2010, jolloin rahat riittivät lähes 70 neliön ostamiseen.

Lähteet: Vertailun aineisto on koottu Tilastokeskuksen kokoamista asunto-osakehuoneistojen keskimääräisistä kauppahinnoista (€/m²) sekä asuntokuntien (jutussa: kotitalouksien) keskimääräisistä tuloista tulokymmenyksittäin (€/vuosi). Pienituloisimmat ovat vertailussa alin kymmenys ja suurituloisimmat ylin kymmenys. Keskituloiset ovat viides kymmenys.