1. yle.fi
  2. Uutiset

Koeputkiperuna haastaa Timon ja ulkomaiset potut

Uusi varhaisperuna Jussi aloittaa Suomen valloituksen. Jussi on näillä näkymin viimeinen uusi suomalainen perunalajike. Boreal Kasvinjalostuksen kehittämän lajikkeen tuotannosta vastaa tyrnäväläinen Suomen Siemenperunakeskus.

Kotimaan uutiset
Perunapelto
Kalle Niskala / Yle

Uusi perunalajike Jussi on jäämässä näillä näkymin viimeiseksi uudeksi suomalaiseksi perunalajikkeeksi, sillä Suomessa ainoana perunaa jalostava valtion omistama Boreal Kasvinjalostus on jo luopunut perunan jalostamisesta. Valtaosa Suomessa myytävästä perunasta on jo pitkään ollut kansainvälisten yritysten jalostamia.

Jussin siemenperunoiden tuotannosta vastaa Tyrnävällä Pohjois-Pohjanmaalla toimiva Suomen Siemenperunakeskus.

Jussi tulee markkinoille kisaamaan ruotsalaisten varhaisperunoiden ja suomalaisen Timon kanssa.

Siemenperunakeskuksen toimitusjohtaja Paula Ilola luottaa uuden tulokkaan mahdollisuuksiin. Hänen mukaansa tavoitteena on valloittaa varhaisperunamarkkinoilta merkittävä markkinaosuus, kun uusi lajike tulee vuoden kuluttua varsinaiseen myyntiin. Tänä keväänä siitä saadaan jo maistiaisia, joita sopimusviljelijät tuottavat lähinnä Etelä-Suomen markkinoille.

– Haluamme viedä sitä myös kansainvälisille markkinoille, sanoo Ilola, jonka mukaan uusi lajike sopii hyvin myös kesäperunaksi.

Heillä oli vielä koeputkivaiheeseen jäänyt lajike ja päätimme ottaa sen koeviljelyyn ja tulokset olivat hyvät

Paula Ilola

Jussin tarina alkoi koeputkesta

Uuden varhaisperunan kehittäminen alkoi, kun Siemenperunakeskus rupesi kolmisen vuotta sitten etsimään uutta varhaista perunalajiketta. Sitä etsittiin myös ulkomailta, mutta huonoilla tuloksilla. Siemenperunakeskus otti sen jälkeen vielä yhteyttä Borealiin, vaikka sen tiedettiin jo lopettaneen varsinaisen perunajalostuksen.

– Heillä oli vielä koeputkivaiheeseen jäänyt lajike ja päätimme ottaa sen koeviljelyyn ja tulokset olivat hyvät, joten se tulee nyt tuotantoon, kertoo Paula Ilola.

Ensimmäiset Jussin taimet Siemenperunakeskus sai koeputkessa keväällä 2012. Nyt peruna on lisäysviljelyssä yrityksen sopimusviljelijöiden pelloilla.

Markkinoinnin keulakuvaksi uudelle suomalaisperunalle on lupautunut hiihtäjälegenda Juha Mieto, jonka perunapellossa Jussi itää jo tänä keväänä.

Lue seuraavaksi