Kyläkoulu sai jatkaa – säästöt uhkaavat vähentää opetusta kaikilta Keminmaan koululaisilta

Keminmaan poliitikot ovat kaataneet säästötyöryhmän yksimielisesti esittämät säästöt seinistä ja hallinnosta. Jäljellä on ainoastaan opetuksen tasoa heikentäviä vaihtoehtoja, kuten oppituntien määrän vähentäminen.

Keminmaa
Keminmaan Liedakkalan koulu.
Antti Heikinmatti / Ye

Keminmaan koululaisten tulevaisuus vaikuttaa ankealta. Liedakkalan koulun lopettamispäätöksen pyörtäminen on johtamassa siihen, että opetustoimen leikkaukset iskevät suoraan koululaisten arkeen.

– Meidän on leikattava ala- ja yläkoulujen sekä lukion tuntikehystä, sanoo sivistystoimenjohtaja Marjaana Kamula Kummu

Lisäksi säästötyöryhmän pöydällä on esitys koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan lopettamisesta.

Valtuutettuja eronnut säästötyöryhmästä

Keminmaassa on tehty muitakin poliittisia päätöksiä, jotka estävät säästämisen muusta kuin opetuksesta. Kunnanhallitus on torpannut säästötyöryhmän esityksen alakoulujen yhdestä yhteisestä rehtorista.

Lisäksi tilannetta vaikeuttaa kunnanvaltuuston ponsi enintään 25 oppilaan ryhmistä. Kamula Kummu arvelee, että ensi syksynä luokanopettajien määrä on 35, kun alkuperäisessä säästöohjelmassa heitä oli 32.

Viimeisin vaikeuskerroin asiaan saatiin, kun kaksi keskustalaista valtuutettua ilmoitti eroavansa säästötyöryhmästä. Toinen eronneista oli ryhmän puheenjohtaja. Kunnanhallituksessa asia on jäänyt pöydälle.

– Säästöjä edelleen tarvitaan. Pohdinnassa on ryhmän kokoonpano. Yksi mahdollisuus on, että ryhmässä olisi jatkossa vain virkamiehiä, sanoo kunnanhallituksemn puheenjohtaja Hannu Tikkala.

Toisaalta poliitikkojen mukanaoloa on pidetty tarpeellisena, jotta säästöesityksiin saadaan poliittinen näkemys mukaan.

Tosin tällä kertaa se ei ole toiminut, kun osa säästötyöryhmän jäsenistä ei olekaan pysynyt ryhmän yksimielisenä antamien esitysten takana.

Koulun lakkauttamisesta ehkä uusi esitys

Opetuksen määrän leikkaamisesta huolestuneilla on kuitenkin vielä pieni toivonkipinä. Käytäväpuheiden mukaan Liedakkalan koulun lakkauttamisesta tehdään uusi esitys valtuustolle. Jos lakkauttaminen hyväksytään, Keminmaassa ei tarvitse heikentää opetuksen laatua.

Liedakkalan koulun lakkauttaminen pidentäisi koulua käyvien lasten koulumatkaa noin kuudella kilometrillä. Liedakkalan koulussa on 40 oppilasta, kun Keminmaassa on kaikkiaan 900 koululaista.

Keminmaan tilanteen voi kärjistää kysymykseen, pidennetäänkö 40 Liedakkalan koulua käyvän lapsen koulumatkaa noin 6 kilometriä vai heikennetäänkö 900 koululaisen opetuksen laatua.

_Korjattu 21.5. klo 6.20: Liedakkalan koulun ja Kirkonmäen koulun etäisyys on noin 6 kilometriä, ei neljä kilometriä kuten jutussa aiemmin väitettiin. _