Koirankasvattajan roolista ei pääse irti: "Helpdeski toimii 24/7"

Koiran kasvattaminen on työlästä hommaa, johon ei kuka tahansa pysty. Se vaatii paljon aikaa ja rahaa, vaikka monilla on käsitys, että kasvattamisella tienaa helposti. Eila Kettunen on snautserikasvattaja, joka on kasvattanut koiria jo 20 vuotta.

koira
Koira imettää pentujaan ulkona seisaallaan.
Hanna Veteli

Eila Kettunen on pippurin ja suolan väristen keskikokoisten snautsereiden kasvattaja Joensuusta. Kettunen tutustui rotuun 1980-luvun alussa, joilloin hänen tyttärelleen tuli snautseri.

Kun perheeseen tuli lisää koiria, syntyi ajatus pennuttamisesta. Kennelnimi Eipä's keksittiin kavereiden kanssa. Vuosien aikana Eipä's kenneliin on syntynyt jo kahdeksan pentuetta, joissa on ollut yhteensä lähes 60 pentua.

– Kavereiden kanssa keksittiin kaikennäköisiä hassuja koiran nimiä kennelnimeen sopivaksi, ja Eipä's tuntui sopivan humoristiselta, Eila Kettunen puhelee.

Kennelliittoon Kettusen kasvatteja on kirjattu muun muassa nimillä Eipä's Elvistellä, Eipä's Filmaa, Eipä's Geimailla ja Eipä's Hulinoi.

Ihan pieni koiranpentu haukottelee ihmisen kämmenten suojissa.
Kuvassa PirHanan Muumipekko, Eila Kettusen kasvattaman Silvan ensimmäisestä pentueesta. Silvan kahdeksan pentua rekisteröitiin sen omistajien kennelnimellä PirHanan.Hanna Veteli

Uusien kotien ja omistajien valitseminen on pitkä prosessi, jonka aikana Kettunen haluaa tutustua pennun ostajiin. Hän myös tutustuttaa ostajat pennun vanhempiin, kasvattamaansa rotuun sekä paikkaan, jossa pentu on kasvanut. Kettuselle on tärkeää tietää, että pennut varmasti saavat hyvän kodin.

– Se on sellainen mutujuttu, ettäsynkkaako kemiat ostajaehdokkaan kanssa. Kaikille pennunkatsojille en ole voinut pentua antaa: kaikki eivät käy snautserin omistajiksi. Rotu on vahvatahtoinen ja toimelias, niinpä kodin on oltava sen mukainen, Kettunen kertoo.

Nainen istuu puutarhassa koiranpentu sylissään ja aikuinen koira vieressään.
Snautsereita kasvattava Eila Kettunen kotonaan Joensuussa. Vierellä oma kasvatti Eipä's Eukotella eli Nyyti ja sylissä kasvatin pentu PirHanan Muumipeikko eli Nipsu.Hanna Veteli

Kasvattaja on pennunostajan helpdeski

Kasvattajan rooli jatkuu pennun luovuttamisen jälkeen aina koiran kuolemaan saakka, usein jopa sen jälkeenkin. Kasvattaja on omistajan tukena ja tiedonlähteenä mieltä askarruttavissa asioissa. Kettunen auttaa ystäviksi muodostuneita pennun ostajia monesti myös uuden pennun etsinnässä, ellei itsellä ole pentua tarjolla.

Helpdeski toimii 24/7.

Eila Kettunen

– Helpdeski toimii 24/7, Kettunen naurahtaa.

– Kasvattamisessa on paljon hyvää, kuten se, että näkee uuden elämän alun. Olen saanut tämän harrasteen mukana myös paljon uusia ystäviä. Toki huonojakin puolia löytyy. Ennen pennutusta täytyy olla riittävästi alkupääomaa ja aikaa, sillä kasvattaminen on todella sitovaa. Kenestä tahansa ei ole kasvattajaksi, siihen pitää hioutua ja syntyä.

– Kasvattaminen on tavallaan ideologia. Se on minulle elämäntapa, Kettunen kertoo.

Jalostukseen käytettävää koiraa ei ole aina helppo valita, vaan senkin takana on pitkä pohdiskelu. Koiran täytyy olla terve, hyvä luonteinen ja rotumääritelmän mukainen. Kettunen itse suosii karkeakarvaisia koiria, joilla on tasapainoinen luonne ja hyvä rakenne.

Hanna Veteli
Kirjoittaja on Kontiolahden koulun 8-luokkalainen, joka oli tet-harjoittelussa Yle Pohjois-Karjalassa.