Helsingin tonttivuokrat nousevat – katso miten käy vastikkeen

Helsingin kaupungin asuintonttien maanvuokrasopimuksista noin 170 päättyy vuoden lopussa. Tämä merkitsee suuria korotuksia monen yhtiövastikkeeseen.

Kotimaa
Kerrostaloja Roihuvuoressa.
Petteri Sopanen / Yle

Helsinkiläinen Susanna Huhta on asunut Roihuvuoressa melkein 12 vuotta. Hän maksaa 80 neliön kerrostaloasunnosta yhtiövastiketta hieman yli 700 euroa kuussa. Summa koostuu hoitovastikkeen lisäksi muun muassa putkiremontista koituneista kustannuksista. Huhdan yhtiövastike kasvaa melkein 80 eurolla uuden maavuokran vuoksi. Uusi yhtiövastike on noin 780 euroa kuussa.

Vaikka asuinkustannukset nousevat, on Huhdan mielestä järkevää, että tonttivuokria korotetaan.

– Päätös korottaa tonttivuokria on täysin oikea. On helsinkiläisten veronmaksajien etu, että tonteista maksetaan kunnon vuokraa, Huhta kertoo.

Huhta korostaa, että vaikka hän lisäkustannuksista itse selviääkin, pitäisi huomiota kiinnittää myös pienituloisiin.

– Jos kustannukset nousevat, jostain muusta on karsittava. Tonttivuokrien korotuksesta ei pidä luopua, mutta pienituloiset pitää huomioida esimerkiksi sosiaalipuolen kautta, Huhta sanoo.

"Kyse tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta"

Helsingin kaupunkiviraston osastopäällikön Juhani Tuuttilan mukaan tonttivuokrien korotukset ovat aiheuttaneet arvostelua, mutta ihmiset ovat ymmärtäneet syyn korotuksille.

– Tässä on ennen kaikkea kyse tasapuolisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta. Kaupungin vuokratonteilla asuvat tuottavat rahaa koko kaupungin hyväksi, Tuuttila kertoo.

Vanhat maanvuokrasopimukset on tehty noin 50 vuotta sitten. Maanvuokra on sidottu elinkustannusindeksiin, mutta eri vuosikymmeninä paljon vaihdelleiden taloustilanteiden vuoksi täysimääräisiä indeksitarkastuksia ei ole tehty. Sen vuoksi vanhojen vuokrasopimusten vuokrat ovat 30 prosenttia alemmat, kuin mitä ne olisivat, jos tarkastukset olisi tehty täysimääräisinä.

Tonttivuokrat nousevat porrastetusti kymmenen vuoden aikana. Lopullinen tonttivuokra saavutetaan vuonna 2026.

Tonttivuokrat nousevat Alppiharjussa, Taka-Töölössä, Ruskeasuolla, Hermannissa, Vallilassa, Käpylässä, Oulunkylässä, Haagassa, Tapaninkylässä, Herttoniemessä, Roihuvuoressa, Pitäjänmäellä ja Pakilassa. Joukossa on sekä kaupungin vuokrataloja että omistusasuntoja vuokratontilla.

Laske alla olevalla laskurilla uuden maavuokran osuus yhtiövastikkeestasi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tontin vuokralaskuri

Jos et löydä löydä osoitettasi tarkoittaa se, että asuntosi ei ole korotettavien kohteiden listalla.
Anna asuntosi koko neliömetreissä.