Seniorit opastavat senioreita surffaamaan – "Ei tietokonetta pidä pelätä, se ei mene rikki ellei sitä särje"

Miehikkälässä ja Virolahdella 11 senioria on ilmoittautunut opastamaan muita ikäihmisiä netin ja tietokoneen käytössä. Netinkäyttötaidot alkavat olla nykyisin välttämättömiä ja paras opettaja tekniikan haltuunottamisessa on ikätoveri.

Kotimaa
Kaksi miestä käyttää tietokonetta ja tablettia.
Mika Moksu / Yle

Ahti ja Aimo ovat kunnioitettavaan eläkeikään ennättäneitä herrasmiehiä. Ikä tuo kokemusta, niin myös tietotekniikan käyttöön. Herroista kumpikin on käyttänyt tietokonetta aktiivisesti jo kolme vuosikymmentä. Syksyllä kuomat ryhtyvät jakamaan osaamistaan myös muille ikäihmisille. Opetussuunnitelma on selkeä.

– Täytyy opettaa vain se, minkä itse osaa ja sen mukaan ohjata muita, eikä ruveta etsiskelemään mitään ihmeellisiä konsteja, selittää omaa opetusfilosofiaansa nettiopastajista toinen, Ahti Meriläinen.

Yhteinen kieli apuna oppimisessa

Herrat ovat mukana Vanhustyön Keskusliiton aloittamassa kokeilussa, jossa ikäihmisille annetaan ohjeita siihen, miten liikenne tiedon valtateillä sujuu. Kokeilussa on mukana kymmenen paikkakuntaa, Kaakkois-Suomesta Miehikkälä ja Virolahti.

Miehikkälästä ja Virolahdelta kouluttajia on mukana yksitoista. Rahoitus tulee raha-automaattiyhdistykseltä. Oppia on annettava, sillä nykymaailmassa ei enää ilman tietokonetta pärjää. Ja kun opastajana on nuoren diginatiivin sijaan ikätoveri, kuopat opintiellä tasoittuvat.

– Kun opastaja on myös ikäihminen, on esimerkiksi kielenkäyttö samanlaista kuin opastettavalla. Silloin tiedot on helpompi omaksua, kun kieli ei ole liian ammattimaista tai opetus liian nopeaa, kuin nuoren opastajan kohdalla voisi olla, kertoo seniorisurffausta Miehikkälässä ja Virolahdella järjestävän Palveluyhdistys Ratevan projektivastaava Niina Turunen.

Rohkea rokan syö, ja kesyttää tietokoneenkin

Virolahden ja Miehikkälän koulutukset alkavat siis syksyllä, ja jo nyt mukaan on ilmoittutunut toistakymmentä kiinnostunutta. Tarpeen vaatiessa oppia viedään koteihin asti, kiitos nykyaikaisen mobiilitekniikan. Tietokonekonkari kannustaakin muita senioreita lähtemään mukaan rohkeasti.

– Ei tietokoneita tarvitse pelätä. Tietokone on kone ja sitä voi käyttää mielin määrin. Ja sehän ei mene rikki, ellei sitä särje, muistuttaa nettiopastaja Aimo Rautjärvi.