Kylmästä kevätsäästä on hyötyäkin – mehiläisille riittää tasaisesti mettä

Mehiläiset eivät pane pahakseen viileää säätä. Sen sijaan lämpöaalto olisi huonompi asia, koska se aikaistaa kukintaa, jolloin uudet mehiläiset eivät ehdi kehittyä lentokykyisiksi.

Kotimaa
Mehiläisiä
Yle

Kylmä kevät ei näytä harmittavan mehiläisiä yhtä paljon kuin ihmisiä. Ei ainakaan mehiläiskaupungiksi julistautuneen pirkanmaalaisen Akaan korkeudella.

Mehiläistilalla pörräävät mehiläiset eivät juuri välitä viileistä säistä, sillä pajujen kukinnot ovat riittäneet niille mainiosti. Ja kun kukintaansa aloittavat voikukat, ei mehiläisillä ole suurta huolta huomisesta – mitä nyt kovaa kiirettä.

Jos varhaiselle keväälle osuu lämpöaalto, kukat puhkeavat loistoonsa ennen kuin mehiläiset ehtivät kehittyä lentokykyisiksi.

– Onhan tässä kuitenkin ollut niitä riittävän lämpimiäkin päiviä, ja nyt tuossa kotopesällä käy jo kova kuhina, sanoo mehiläistarhuri Risto Niilimäki.

Maailman mehiläiskuolemat huolestuttavat

Täytyy muistaa, että 60% jokapäiväisestä ravinnosta on riippuvaista mehiläisistä. Niitä pitää suojella parhaalla mahdollisella tavalla.

Risto Niilimäki

Talvehtiminen on mehiläispesissä sujunut hyvin, eikä suuria talvitappioitakaan koettu. Akaassa Risto Niilimäen mehiläistarhalla uuden mehiläissukupolven kasvatus on hyvässä vauhdissa.

– Tässä joku tosin jo mainitsikin, että näyttää taas kerran liian hyvältä, sanoo Niilimäki.

Kaikkialla ei mehiläisten asiat kuitenkaan ole yhtä aurinkoisesti kuin Akaan mehiläistarhoilla. Esimerkiksi Yhdysvalloista kantautuvia mehiläiskadosta kertovia uutisia Niilimäki seuraa huolestuneena.

– Täytyy muistaa, että 60% jokapäiväisestä ravinnosta on riippuvaista mehiläisistä. Niitä pitää suojella parhaalla mahdollisella tavalla.

Tarhauskursseille on tulijoita

Mehiläistarhaus kiinnostaa ihmisiä. Niilimäki on hyvillään seurannut sitä, että tarhauskursseille tulevien keski-ikä on nyt kääntynyt laskuun.

– Nyt keskimäärin tarhurikurssille tuleva on noin 55-vuotias, kun keski-ikä vielä pari vuotta sitten oli kuusikymmentä, sanoo Risto Niilimäki.

Juttuun vaihdettu mehiläisten kuva kello 7.40