Hyppää sisältöön

Suomalaiskeksintö kytkee lähes mitä tahansa nettiin

Thingsee Onen avulla lähes mistä tahansa laitteesta voidaan saada valvontatietoa internetin välityksellä. Esineiden ja asioiden kytkemistä internetiin ovat rajoittaneet tähän asti sen kustannukset, sillä jokainen laitevalmistaja on joutunut itse kehittämään oman järjestelmänsä.

Oululaisen Haltianin Thingsee-anturi Kuva: Ari-Pekka Sirviö / Yle

Nokian kutistuttua Oulussa entiset nokialaiset ovat perustaneet useita uusia pieniä teknologia-alan yrityksiä. Yksi niistä on Haltian.

Nyt Haltianissa eletään jännittäviä aikoja, kun yrityksen uusi keksintö aloittaa maailmanvalloituksen. Esineitä internettiin kytkevää Thingsee One -anturia on markkinoitu jonkin aikaa, ja nyt tuotetta aletaan valmistaa ja toimittaa tilaajille. Tällä hetkellä Thingsee työllistää Haltianissa 11 henkilöä.

Thingsee on parin tulitikkuaskin kokoinen ohjelmoitava anturi. Laitevalmistajat voivat ohjelmoida laitteen haluamallaan tavalla, jolloin se jakaa haluttua tietoa verkon välityksellä. Näin lähes mikä tahansa laite voidaan kytkeä verkkoon.

Thingseessä on anturit, jotka tunnistavat liikettä, kiihtyvyyttä, laitteen asentoa, sijaintia, lämpötilaa, kosteutta, ilmanpainetta ja valoa. Lisäksi siihen voidaan kytkeä myös ulkoisia antureita joko langallisesti tai langattomasti. Haltianilla on myös tehty paljon töitä virranhallinnan kehittämiseksi ja nyt valmistajat lupaavat Thingseen toimivan itsekseen vuoden ajan ilman ulkopuolista energialähdettä.

Aiemmin jokainen valmistaja loi omat järjestelmänsä

Esineiden ja asioiden kytkemistä internetiin ovat rajoittaneet tähän asti sen kustannukset. Jokainen laitevalmistaja on joutunut itse kehittämään oman järjestelmänsä, jolla tuote kytketään verkkoon, ja se on tullut kalliiksi. Tähän saumaan Haltian iskee. Thingsee-anturia markkinoidaan laitevalmistajille, jotta ne voisivat saada tuotteensa kytketyksi verkkoon aiempaa helpommin ja edullisemmin.

Kaikki puhuvat tällä hetkellä asioiden internetistä, seuraavasta isosta teknologiamurroksesta.

Ville Ylläsjärvi

– Kaikki puhuvat tällä hetkellä asioiden internetistä, seuraavasta isosta teknologiamurroksesta. Thingsee helpottaa ja nopeuttaa siellä uusien sovellusten matkaa markkinoille. Toivomme, että laitevalmistajat rakentavat meidän teknologiamme päälle tosi hienoja kokemuksia, kuvailee yksi Haltianin perustajista, Thingseen markkinointijohtaja Ville Ylläsjärvi.

Ylläsjärvi innostuu kuvaillessaan Thingseen käyttömahdollisuuksia.

– Ne ovat rajattomat. On esimerkiksi turvallisuus- ja seurantasovelluksia tai käytönseurantaa. Laite voi myös vain odottaa liikahdusta varashälyttimen tapaan. Surffaajat, moottorikelkkailijat ja offroad-ajajat ovat olleet kiinnostuneita urheilutelemetrian tuottamisesta. Ja tulossa on vielä iso aalto uusia järjestelmiä, sanoo Ylläsjärvi.

Odotukset kovat, kohtalo selviää pian

Haltianilla odotetaan Thingseestä paljon. Vastaanotto on ollut positiivinen. Noin 600 laitevalmistajaa on jo tehnyt Thingseestä ennakkotilauksen.

– Minne tahansa menemmekin esittelemään laitetta, vastaanotto on positiivinen. Ja kun ihmisten kanssa juttelee, niin monelle tulee idea, mihin juuri hän voisi laitetta käyttää. Olemme tavannet tosi paljon isoja yrityksiä, jotka ovat olleet laitteesta kiinnostuneita. Useisiin on jo toimitettukin laitteen prototyyppejä, kertoo Ylläsjärvi.

Se olisi ehkä hienoin asia, että joku päivä joku meidän asiakkaamme on tosi pienellä rahasummalla luonut tosi merkittävän palvelun, jonka käytöstä ihmiset nauttivat.

Ville Ylläsjärvi

Kysyttäessä Thingseen myyntitavoitteista Ylläsjärvi muotoilee asian toisin.

– Se olisi ehkä hienoin asia, että joku päivä joku meidän asiakkaamme on tosi pienellä rahasummalla luonut tosi merkittävän palvelun, jonka käytöstä ihmiset nauttivat. Silloin me olemme todistaneet strategiamme oikeaksi, maalailee Ylläsjärvi.

Se on kuitenkin tosiasia, että Thingsee on Haltianille suuri ja tärkeä hanke, johon on investoitu paljon.

Nyt yrityksessä ollaan kriittisessä vaiheessa. Laitteen varsinainen valmistus, toimitukset asiakkaille ja myynti toden teolla alkavat muutaman viikon sisällä. Kohta nähdään, täyttääkö Thingsee One keksijöidensä suuret odotukset ja nouseeko Oulusta ja Suomesta jälleen yksi menestystarina.