Hämeenlinna päättää Ahveniston vesihuvipuiston luvasta jo tällä viikolla – "Ehdottoman vakavasti otetaan nämä lausunnot"

Hämeenlinnan rakennusvalvonta joutuu nyt miettimään, muuttaako muovinen vesihuvipuisto rauhoitetun järven maisemaa niin paljon, ettei sille voida myöntää lupaa – vai onko se vain tilapäinen rakennelma, jolla ei ole pysyviä vaikutuksia. Hämeen ELY-keskuksen mielestä vesipuisto ei sovi Ahvenistonjärven suojeluraameihin. Lausunto ilahduttaa vesihuvipuistosta huolestuneita nuoria.

vesipuistot
Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa juuri ennen uutta avaamistaan
Timo Leponiemi / Yle

Ahveniston suojelualueen rauhoituspäätöksessä kielletään kaikenlainen toiminta, joka saattaa muuttaa maisemakuvaa tai vaikuttaa epäedullisesti kasvillisuuden ja eläimistön säilymiseen. Ahvenistonjärvelle suunniteltu Wibit-vesihuvipuisto sijoittuisi alueelle, jonka Hämeen ympäristökeskus rauhoitti Hämeenlinnan kaupungin hakemuksesta vuonna 2002. ELY-keskus katsoo lausunnossaan, että vesihuvipuisto muuttaisi maisemakuvaa ja on siksi rauhoitusmääräysten vastainen.

Hämeenlinnan rakennusvalvontapäällikkö Sirkku Malviala näkee maisemakuvan muuttamisessa tulkinnanvaraa.

– Se muuttaa maisemakuvaa kyllä, mutta se olisi siellä tilapäisesti. Kun se vietäisiin pois, maisema olisi saman tien ennallaan. Kyllä siellä moni muukin asia muuttaa maisemaa. Jos sinne tulee vaikka linja-auto, niin se näyttää erilaiselta, pohtii Malviala.

– Me harkitsemme tätä lupa-asiaa perinpohjaisesti, että mikä olisi oikea ratkaisu. Ahvenistolle suunnitellulle köysiradalle kaikki ovat näyttäneet vihreää valoa. Sille lupa varmaan myönnetään, mutta myönnetäänkö lupa myös vesihuvipuistolle, vai ei?

– Ehdottoman vakavasti otetaan nämä lausunnot ja halutaan vielä neuvotella yrittäjän kanssakin. Mahdollisesti soitan myös ELY-keskukseen, kertoo Malviala.

Lupapäätös tulossa nopeasti

Malviala arvioi, että Flow Park -köysiradan ja Wibit-vesihuvipuiston luvat pyritään ratkaisemaan jo tämän viikon aikana.

Hämeenlinnan kaupunki on pyrkinyt aktiivisesti löytämään Ahveniston alueelle uutta toimintaa ja elämyksellisyyttä. Facebookissa vesihuvipuisto on kerännyt laajaa vastustusta.

Näkemyksiä on erilaisia ja niitä voi tulkita.

Sirkku Malviala

– Näkemyksiä on erilaisia ja niitä voi tulkita. Itse painotan kovasti tätä määräaikaisuutta. Tämä on toimijallekin iso asia, sillä tässä on valitusaikakin. Lisäksi laitteet tulisi tilata ja asentaa, ja kesä lähestyy.

Ahvenistolle suunniteltujen Flow Parkin ja Wibitin on arvioitu vetävän alueelle 10 000 - 20 000 kävijää vuodessa. ELY-keskus katsoo, että luvasta päätettäessä myös kulku ja pysäköinti alueelle olisi pitänyt olla jo selvillä.

Nuoret iloitsevat ELYn lausunnosta

Suunnitelmat muovisesta vesihuvipuistoradasta ovat arveluttaneet myös hämeenlinnalaisnuoria. Nuoret perustivat Facebookiin vajaat pari viikkoa sitten yhteisön (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena oli herättää asiasta keskustelua ja pohtia vaihtoehtoista paikkaa Wibit-radalle.

Asian alulle laittanut Petra Helanen kuuli ELY-keskuksen kielteisestä kannasta vesipuistoon Yle Hämeeltä.

Kesällä ihmiset siellä haluavat viettää aikaa ja rauhoittua.

Petra Helanen

– Olen niin iloinen, nauraa Petra Helanen. Ensin ajattelin, että voiko tämä olla totta, unta tämän täytyy olla.

Petra Helanen on tehnyt viime päivien aikana paljon työtä ja soittanut lukuisia puheluja päättäjille ja kaupunkilaisille.

– En olisi yksin tähän pystynyt, ja onneksi meillä oli hyvä tiimi tekemässä tätä. Facebook-sivusto keräsi nopeasti 1 600 tykkäystä, nettiadressiin tuli noin 1 300 nimeä.

– Nuoret saivat sanoa sanansa ja siitä toivon Hämeenlinnan kaupunginkin olevan tyytyväinen ja saavan hyvää mainetta.

Monet ovat toisaalta ihmetelleet, miksei vesipuisto voisi järvellä olla, koska se ei ole pysyvä rakennelma.

– Kyllä me sen toki ymmärrämme, ettei se ole pysyvä. Vesipuisto oli tarkoitus laittaa sinne kesäksi ja Apparahan on kauneimmillaan juuri kesällä. Kesällä ihmiset siellä haluavat viettää aikaa ja rauhoittua.