Karjalan lennosto houkutteli nuoria töihin

Karjalan lennosto avasi keskiviikkona porttinsa ja kutsui ihmisiä kylään. Lennoston vieraana oli päivän aikana jopa pari tuhatta koululaista ja opiskelijaa, joille esiteltiin ilmavoimien koulutusta ja ilmailuun liittyviä ammatteja. Tavoitteena oli houkutella nuoria hakeutumaan ilmavoimiin varusmieheksi ja töihin.

ilmavoimat
Lapsi laskeutuu Pasi-panssariajoneuvon ohjaamosta Karjalan lennoston tapahtumapäivässä.
Lapsi laskeutuu Pasi-panssariajoneuvon ohjaamosta Karjalan lennoston tapahtumapäivässä.Timo Heikura / Yle

Karjalan lennostossa Rissalassa riitti ääntä ja liikettä, kun lennosto järjesti keskiviikkona erityisesti koululaisille tarkoitetun Ilmailusta ammatti -tapahtuman. Hornet-hävittäjät jylisivät taivaalla, Midnight Hawks -taitolentoryhmä esitteli osaamistaan ja NH90-kuljetushelikopterikin antoi näytteen omasta liikkumisestaan.

Maanpäällä, entisellä kiitoradalla, oli puolestaan esillä runsaasti sotilas- ja siviili-ilmailuun liittyvää kalustoa. Tavoitteena oli antaa erityisesti nuorille tietoa ilmavoimien tarjoamasta koulutuksesta ja eri henkilöstöryhmien ammateista.

– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua Karjalan lennostoon ja myös rekrytoida nuorisoa meille asepalvelukseen ja töihin, selitti Karjalan lennoston komentaja eversti Ossi Sivén.

– Erityisesti haluamme nuorisoa hakeutumaan erikoiskoulutukseen: lentäjäkoulutukseen, apumekaanikoiksi, tukikohdan taistelijoiksi, johtokeskusalalle ja sitä kautta meille töihin upseereiksi, aliupseereiksi ja erikoisupseereiksi.

Lennosto järjesti tapahtumaan osallistuville kuopiolaisille ja siilinjärveläisille kouluille kuljetuksen, tosin pyörien päällä ja linja-autolla. Päivän aikana tapahtumaan osallistui runsaat parituhatta nuorta.

Ura puolustusvoimissa kiinnostaa

Lennoston tavoite houkutella nuoria toteutui ainakin kolmen kuopiolaisen Pyörön koulun kahdeksasluokkalaisen tytön kohdalla.

– Olen miettinyt armeijaan lähtöä jo kauan, tunnusti Senja Judin.

Samaa mieltä oli Julia Kaisto, joka tosin vielä hieman empi.

– Muttana on se, että jos tulee sota, ja jos on omia lapsia, niin he jäävät kotiin, hän pohti.

Jenna Hoffrénille tilanne oli sen sijaan selvä jo nyt.

– Haluan käydä armeijan ja puolustaa maata.

Sukupuolella ei väliä

Eversti Ossi Sivénin mukaan sukupuolella ei ole tehtävien kannalta väliä.

– Meillä on lennostossa paljon tehtäviä, joissa naiset ovat joskus jopa parempia kuin miehet, hän hymyilee.

– Meitä kiinnostaa normaali terve nuori, joka tekee kouluasiansa kunnolla. Silloin hän on motivoitunut tekemään myös työasiansa kunnolla.

Lisää tietoa kaivataan

Ajatus työstä puolustusvoimissa kiinnosti muiden ohella myös kuopiolaisessa Jynkänlahden yläkoulussa opiskelevia poikia.

– Ei huono idea, tuumasi Tatu Taskinen.

– Niinpä. Kyllähän se voisi olla, myönsi Juuso Knuutinen.

Peltolan ammattiopistossa opiskeleva Eemi Mertanen sen sijaan kaipasi enemmän informaatiota.

– Tarvittaisiin enemmän valistustyötä, hän totesi.

– Että ihmiset tietäisivät, mikä ilmavoimat on, ja millainen se on palveluspaikkana.