Itä-Suomen suuret järvet ovat piripinnassa – Pielinen lähes 60 senttiä normaalia korkeammalla

Itä-Suomen suuret järvet ovat keskivertoa runsaampien kevättulvien vallassa. Esimerkiksi Kallaveden pinta on 30 senttimetriä, Saimaan noin 40 ja Pielisen pinta lähes 60 senttiä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Veden nousu jatkuu.

luonto
Tulva on vienyt laiturin Pielisen rannasta.
Pielisellä näytti tältä viime viikolla, kun vedenpinta oli noin 60 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla.Jouki Väinämö / Yle

Itä-Suomen suuret järvet tulvivat normaalia voimallisemmin.

Esimerkiksi Kallavesi on 30 senttimetriä, Saimaa noin 40 ja Pielinen lähes 60 senttiä ajankohdan keskiarvoa korkeammalla.

Pohjois-Karjalan järvistä Viinijärvi on noussut noin 15 senttimetriä ajankohdan keskiarvoa ylemmäksi. Myös itäinen Koitere tulvii normaalia enemmän.

Kevättulviin ei ole luvassa helpotusta lähiaikoina, koska veden nousu jatkuu.

Ennusteen mukaan Pielisen pinta nousee vielä yli 15 senttimetriä ja Kallaveden vajaat 10 senttiä. Vakaata vesielämää viettävällä Kallavedellä ei ole nähty 15 vuoteen yhtä runsasta kevättulvaa.

Pielinen piinaa jälleen

Säännöstelemättömän Pielisen ranta-asukkaat ovat tottuneet rajuihin muutoksiin, mutta nyt alkaa mitta jälleen täyttyä.

Enon Ahvenisen kylässä asuva Hannu Lappalainen on elänyt Pielisen rantamaisemissa jo yli 60 vuotta. Hänen mukaansa on karmeaa, kun vedenpinta vaihtelee vuodessa metrikaupalla.

– Joskus syksyllä vesi niin alhaalla, että autolla pitää vene hakkee tuolta järven rannalta poikkeen. Sitten kun on vesi ylhäällä, sitä ei saa maillekaan venettä, kun on jyrkät penkat. Tässä on se hirmuinen taistelu sitten. Ja kaikki hiekkarannat häviää korkean veden aikaan.

Pieni kierros Pielisen eteläpään rannoilla ja lähilammella vahvisti, että

Vahinkorajaa ei ylitetä

Pielisen pinnan nousu huolestuttaa, mutta tuoreimman ennusteen mukaan Suomen neljänneksi suurimmalla järvellä ei kuitenkaan ylitetä niin sanottua vahinkorajaa (94,60 metriä), joka pistäisi pohtimaan vakavasti poikkeusjuoksutuksia.

Nykytilanteen kanssa on vain elettävä. Lappalaisen naapurissa asuva Liisa Romppanen kertoo, että tulva on vienyt heiltä rannan.

– Meiänniin rannassa ei oo rantoo oikeen mittään, nyt kun vesi on niin korkeella. Viepi rillit ja kaikki rannasta.

Viepi rillit ja kaikki rannasta.

Liisa Romppanen

Tällä hetkellä ei Romppasen rannassa siis vietetä rantaelämää?

– No ei, ei pysty, ei.

Hannu Lappalainen muistuttaa, että ratkaisu Pielisen ongelmiin on ollut tiedossa jo vuosikymmeniä.

– Ikävä homma että tämä vaihtelu on niin rajua tässä Pielisessä. Tähän pitäisi saada säännöstely aikaan.