1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi on hyvä maa vain 80 prosentille kansasta

Hyvinvointivaltion pohja vuotaa, kuvailee professori Juho Saari, yksi maamme eturivin hyvinvointivaltioasiantuntijoista. Vaikka vaikeita aikoja on edessä, hyvinvointivaltio on vielä pelastettavissa.

Kotimaan uutiset
Näkymä kauppakeskukseen.
Yle

10-vuotias Adele oli keskiviikkona ostoksilla ystävänsä Olivian kanssa vantaalaisessa ostoskeskuksessa. Hänen mielestään Suomessa on kaikki hyvin, mutta:

– Joissain kaupoissa joku pikkujuttu maksaa sikapaljon, voisi olla vähän halvempaa.

Tutkijat ovat kehittäneet kymmeniä mittareita kuvaamaan hyvinvointivaltion ja sen kansalaisten tilaa – esimerkkinä sosiaalisen kehityksen indeksi. Suomen paikka ei näillä mittareilla viime vuosina ole ollut kovin vakaa.

Hyvinvointivaltioguru, professori Juho Saari arvioi, että Suomi täyttää vain hilkulla muiden pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden kriteerit.

– Meillä on tapahtunut melkoista valumaa toisista Pohjoismaista ulospäin. Valtaväestön sosiaaliturva on edelleen hyvää pohjoismaista tasoa, mutta meidän köyhät elävät toisessa todellisuudessa.

"Suomi edelleen maailman parhaita maita"

Olivia ja Adele.
Olivia ja Adele.Yle

Vaikka viidesosa väestöstä painii monenlaisten ongelmien parissa, professori rankkaisi Suomen edelleen Top 10 -maiden joukkoon. Juuri paljon kritisoitu julkinen hallinto on Suomessa vahvinta. Samoin palvelut.

– Meillä on kohtuullisen korkea luottamus ja luotettava julkinen hallinto, eikä korruption pelkoa. Tulonsiirtopalveluihin pääsee hyvin, ei ole sellaista tarveharkintaa, joka aiheuttaa korruptiota. Työpaikkaa ja asuntoa voi vaihtaa ilman että menettää oikeuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin, Saari luettelee.

Viime vuosina hyvinvointivaltiota on paikoin jopa turvotettu. Esimerkiksi viime hallitus korotti joitain etuisuuksia mm. työttömyysturvassa ja asumistuissa. Taustalla ovat hyvät ajat ja erityisesti vuosi 2010.

– Koskaan ei ole mennyt niin hyvin kuin silloin. Sosiaaliturvaa on voimakkaasti laajennettu ja järjestelmiin on käytetty paljon enemmän rahaa. Julkinen työllisyys on kasvanut merkittävästi, samoin sosiaali- ja terveyshenkilöstön määrä.

Sisua tarvitaan

Juho Saari.
Yle

Mutta edessä olevat näkymät eivät ole ruusuiset. Hyvinvointivaltion kuolemaa tosin on ennustettu jo 60-luvulta, eikä loppu uhkaa vieläkään.

– Pitäisi luottaa siihen, että tämä malli on hyvä monella tavalla. Se on sopeutunut aiemminkin, ja uskon, että sopeutuu tälläkin kertaa, ilman että kärsitään peruuttamattomia vaurioita.

– Suomi on kuin vanhan uittokansan kuuluukin eli sellainen sumantekokansa. Luomme isoja tukkipatoja, ja ne rymäytetään auki, Saari luonnehtii.

Rakennetaan asuntoja ja kohtuullistetaan perintää

Huonompiosaisia voitaisiin auttaa kolmella melko yksinkertaisella tempulla: Kiristetään rikkaiden verotusta tuloerojen kaventamiseksi, rakennetaan kohtuuhintaisia asuntoja sekä kohtuullistetaan perintää velkakierteeseen joutumisen ehkäisemiseksi.

Niukkuutta tulee lisää, mutta kohtuullinen elintaso säilyy suurimmalla osalla.

Professori Juho Saari

Verojen kiristäminen lienee näistä se kinkkisin, sillä veroja pitäisi kiristää juuri niiltä, jotka ovat itse vallan kahvassa.

Lisäksi tulevien leikkausten tiellä oikeudenmukaisuudesta on pidettävä huolta.

– Pitää katsoa, että ne leikkaukset eivät kasaudu samalle perheelle. Ihminen ja perheet kestävät vain rajallisen määrän kolhuja, professori muistuttaa.

– Niukkuutta on, niukkuutta tulee lisää, mutta semmoinen kohtuullinen elämänlaatu ja elintaso säilyvät suurimmalla osalla.

Lue seuraavaksi