175 talkoolaista jo koossa - enää puuttuu 1325 tekijää

Körttikansan kesäisen suurtapahtuman järjestämisessä ei hermoilla. Heinäkuun alun Herättäjäjuhlille Sotkamoon tarvitaan 1500 talkoolaista noin 30 000 vieraasta huolehtimiseen. Vaikka nimiä on 175, ilmoittautumisjärjestelmän mukaan talkoolaisia on täysi määrä.

ilmiöt
Herättäjäjuhlien soppateltta
Kati Jurkko / Yle

Sotkamossa on täysi valmius järjestää Herättäjäjuhlat heinäkuun alussa, vaikka talkoolaisia tarvitaan vielä muutama lisää, vakuuttaa pääsihteeri Yrjö Sorvari.

– Ilmoittautumisjärjestelmässä on kuulemma pikku vika. Järjestelmä ilmoittaa tarvittavan talkoolaismäärän olevan koossa, vaikka tosiasiassa tilaa vielä on.

Talkoolaisia tarvitaan kaikkiaan 1500, jotta kolmipäiväinen suurtapahtuma saadaan vietyä kunnialla läpi. Virallisesti koossa on 175 talkoolaista.

– Käytännössä työtä tekee jo 450 ihmistä. Nimiä ei vain ole ylhäällä järjestelmän takia. Esimerkiksi liikenne ja turvallisuuspuoli ovat jo koossa. Suurin mietityksen aihe on ravintolaväki, jota tarvitaan noin 850 henkilöä. Siinä riittää vielä haastetta.

Kiivain rakentaminen alkaa vasta juhannuksena

Sorvarin mukaan suurin ponnistus Herättäjäjuhlien kanssa alkaa pari viikkoa ennen tapahtumaa.

Korkeamman kädessä aina olemme näiden tapahtumien kanssa. Toisaalta mitään ei sattuman varaan jätetä, vaan asiat hoidetaan vastuullisesti.

Yrjö Sorvari

– Kesäkuun 22. päivänä lyödään ensimmäiset paalut Salmelan koulun kenttään. Rakentaminen kestää kaksi viikkoa. Viimeisetkin penkit ovat paikallaan vuorokautta ennen ensimmäisiä seuroja, näin on rakennustoimikunta luvannut. Talkooseurat avaa Herättäjäjuhlat toisena päivänä heinäkuuta.

Kolmepäiväiseen tapahtumaan odotetaan 30 000 osallistujaa. Sorvari ei epäile hetkeäkään kaiken onnistumista.

– Korkeamman kädessä aina olemme näiden tapahtumien kanssa. Toisaalta mitään ei sattuman varaan jätetä, vaan asiat hoidetaan vastuullisesti. Jos verrataan viimeisiin viiteen Herättäjäjuhlaan, meillä ei ole talkoolaisten määränkään suhteen mitään kiirettä. Esimerkiksi viime kesän juhlista uupui vielä viisi viikkoa ennen tapahtumaa viitisensataa tekijää.