Vanhojen ostoskeskusten purkamisella on hintansa – mutta kuka maksaa laskun?

Maunulan keskustaa 1960-luvulta hallinneen ostoskeskuksen purkamisesta väännettiin vuosikausia. Seuraavaksi väännetään purkamiskuluista. Nyt kuluista huolehtii Helsingin kaupunki, koska kiinteistön omistajalla ei ole rahaa. Helsingin kaupunki on varannut purkamiseen 345 000 euroa.

Kotimaa
Maunulan ostoskeskus.
Maunulan keskustaa 1960-luvulta hallinneen ostoskeskuksen purkamisesta väännettiin vuosikausia.Yle

Maunulan ostoskeskuksen purkaminen Helsingissä on loppusuoralla. Purkutöistä vastaavan Purkupron mukaan noin puolentoista viikon päästä koko ostoskeskus on maantasalla.

Epäselvää on kuitenkin yhä se, kuka purkamiskulut lopulta maksaa.

Maunulan eli Suursuon ostoskeskus sijaitsee kaupungin vuokratontilla. Ostoskeskuskiinteistön omistaa Suursuon Ostoskeskus Oy.

– Meillä on sopimus, että vuokralainen purkaa, kun vuokrasopimus päättyy. Sopimuksen mukaan kaupunki voi osallistua purkukustannuksiin kolmasosalla, jos purku tehdään pikaisesti yhteistyössä, kertoo projektinjohtaja Kari Hartikainen Helsingin kiinteistöviraston tilakeskuksesta.

Suursuon Ostoskeskus Oy:n edustajan mukaan heillä ei kuitenkaan ole varaa purkamiseen. Sen takia purkamiskuluista huolehtii tässä vaiheessa Helsingin kaupunki eli toisin sanoen töitä tehdään veronmaksajien kustannuksella.

Kaupunginhallitus on myöntänyt purkukustannuksiin ja tontin siistimiseen 345 000 euroa.

Purkukustannusten jakaminen kaupungin ja Suursuon Ostoskeskus Oy:n kesken on viety käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Helsinki voi yrittää myöhemmin periä purkamiskustannukset Suursuon Ostoskeskus Oy:ltä, jos käräjäoikeus niin päättää.

Ostoskeskuksen suojelemistakin mietittiin

Maunulan keskustaa 1960-luvulta hallinneen ostoskeskuksen purkamisesta väännettiin vuosikausia. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi ostoskeskuksen purkamiseen johtaman asemakaavan vuonna 2007. Sen jälkeen alkoi valituskierre.

Pakila-Seura, Pro Maunula ry ja Maunulan ostoskeskus kiinteistön omistava Suursuon Ostoskeskus Oy olivat sitä mieltä, että kaavamuutos suosii alueella toimivaa HOK-Elantoa ja syrjii muita alueen yrittäjiä. Valitukset etenivät korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

Kesällä 2009 korkein hallinto-oikeus katsoi, että Maunulan ostoskeskus voidaan purkaa.

Vaihtoehtona oli myös ostoskeskuksen suojeleminen. Ely-keskus päätti joulukuussa, että ostoskeskusta ei tarvitse säilyttää rakennusperinnön suojelusta annetun lain nojalla.

Maunula-Seuran puheenjohtaja Teija Kamb sanoo, että väkeä purkamisen puolesta ja vastaan on ollut paljon.

– Puolesta ja vastaan väkeä on ollut niin paljon, että luulen sen hidastaneen sitä päätöksentekoa. Onhan sillä tavallaan ollut perustelut myös säilyttämiselle, jos ajatellaan rakennusarkkitehtonista näkökulmaa, vaikkei se kaunistus ollutkaan.

Vapautuvalle tontille tulee asuntoja

Maunulan ostoskeskusta on purettu huhtikuusta saakka. Ensin purettiin muun muassa asbestieristeitä ja sisätiloja, nyt vuorossa ovat ulkokuoret.

Ostoskeskukselta vapautuvalle tontille rakennetaan asuntoja. Rakennuttamisesta vastaa Helsingin Asuntotuotantotoimisto ATT. Asuinrakennuksiin tulee myös jonkin verran liikehuoneistoja.

Maunulassa kauppapalvelut ovat jo siirtyneet uuteen liikekeskukseen tien toiselle puolelle.