"Feministit nillittävät turhasta" – Illan A-studiossa keskustellaan, onko tytöttely väärin

Ärsyttääkö tytöttely? Ovatko seksistiset vitsit huumoria vai naisten alistamista? Illan A-studion vieraat kertovat, mitä mieltä he ovat kolmesta feminismiin liittyvästä väittämästä.

Kotimaa
Feministinen protestiryhmä Femen mielenosoitus.
Ukrainalainen feministinen protestiryhmä Femen mielenosoitus Pariisissa lokakuussa 2014.Etienne Laurent / EPA

Feminismi on viime päivinä ollut sosiaalisessa mediassa kuuma keskusteluaihe. Kädenvääntöä on käyty muun muassa Koffiin tytöttelykohusta (siirryt toiseen palveluun), toimittaja Sanna Ukkolan kolumnista "Mikä feminismissä mättää", kansanedustaja Toimi Kankaanniemen (ps) seksiviestitapauksesta ja tutkija Saara Särmän miespaneeleista (siirryt toiseen palveluun). Tänään keskustelu jatkuu illan A-studiossa.

Esitimme kolme väitettä feminismistä illan A-studion vieraille. Mielipiteensä kertovat Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen, Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä feminismiä vierastava Maija Jäntti.

Väite 1. Feministit suuttuvat turhaan leikkimielisestä tytöttelystä tai vitsailusta, jolla ei tarkoiteta mitään pahaa.

*Milla Pyykkönen: *"Huumori on vaikea laji. Vastuu omista sanomisista on helppo siirtää kuulijalle, jos loukkaavan asian pukee vitsiksi. Tytöttely on halventavaa, kun sillä pyritään saada toinen tuntemaan itsensä alempiarvoiseksi. Näihin pitää puuttua, koska yksittäiset tapaukset ovat osa kokonaisuutta. Yksittäinen tytöttely on arkipäivän seksismiä, johon törmää jatkuvasti. Siihen ei tietenkään kuole, mutta maailma ei muutu, ellei epäkohtiin puutu."

Tommi Paalanen: "Jos tytöttely on naisen osaamisen vähättelyä, siitä saa suuttua ja huomauttaa. Sanojen asiayhteydestä pystyy tulkitsemaan, onko kyse vähättelystä vai huumorista. Olen ollut myös keskusteluissa, joissa suututaan kaikesta, jos asia ei ole muotoiltu feministisen oppikirjan mukaisesti. Rakentavalle pohdiskelulle ei jää tilaa, jos keskustelusta rakennetaan miinakenttä, jossa joutuu vain hyökkäyksen kohteeksi."

Maija Jäntti: "Feministien ei tarvitsisi olla niin herkkänahkaisia. Kaikki naisiin liittyvät asiat eivät voi olla läpänheiton ulkopuolella. Toivoisin, että tasa-arvoasioissa keskityttäisiin oikeisiin asioihin, eikä nillitettäisi turhasta. Vitsailu ei ole todiste siitä, että kaikki miehet suhtautuvat naisiin alistavasti ja että he näkevät naiset huonompana ja heikompana sukupuolena."

Väite 2. Feministi haluaa edistää vain naisten asioita, eikä kaikkien tasa-arvoa.

Milla Pyykkönen: "Ei pidä paikkaansa. Feminismi on analyysin väline, jonka avulla epätasa-arvoa voidaan havainnoida. Feminismi haluaa vapauttaa kaikki sukupuolet. Esimerkiksi miesten asevelvollisuus on yksi suurimpia epätasa-arvon kohtia Suomessa. Naisista ehkä puhutaan enemmän, koska monessa asiassa naisten asema on edelleen miehiä huonompi."

Tommi Paalanen: "Feminismissä on laaja tasa-arvon agenda, ja feministit ovat edistäneet tasa-arvokeskustelua suuresti. Kaikki ideologiset liikkeet ovat kuitenkin sokeita joiltain osin. Feminismi ei ole puuttunut miesten epätasa-arvoon yhtä hanakasti kuin naisten. Esimerkiksi kun aikanaan etsittiin rahoitusta naisten väkivaltaisuuden tutkimukseen, jotkut feministit olivat sitä mieltä, ettei aihetta tarvitse tutkia. Haluttiin ajatella, että miehet ovat aina väkivallan tekijöitä ja naiset uhreja."

Maija Jäntti: "Feministit mielellään omivat itselleen tasa-arvon ajamisen. Harvoin naiset kuitenkaan nousevat barrikadeille miesten tasa-arvoasioista, kuten armeijasta. Feminismi sanana viittaa vahvasti naisasialiikkeeseen. Pitäisi olla jokin neutraali termi, jossa ei olisi sukupuolittunutta sävyä."

Väite 3. Feministin mielestä nainen, joka ei halua sanoa olevansa feministi, on sivistymätön juntti.

Milla Pyykkönen: "Usein se, ettei luokittele itseään feministiksi, johtuu siitä, ettei oikeasti tiedä, mitä feminismi tarkoittaa. On myös naisia, jotka tietoisesti haluavat kannattaa perinteisiä sukupuolirooleja, eikä feminismiä. Useamman naisen toivoisi olevan feministi, jotta naisten asema parantuisi."

Tommi Paalanen: "Tätä kuulee usein. Tällaisessa keskustelussa ei ole järkeä, koska jokaisella on oikeus määritellä, mitä nimitystä itsestään haluaa käyttää. Kaksi feministiksi itsensä luokittelevaa ihmistä voi olla täysin eri mieltä asioista. Ihmisten mielipiteet ovat tärkeämpiä kuin se, millä termillä niitä kutsutaan."

Maija Jäntti: "Olen yllättynyt, miten nuivasti ihmiset ovat suhtautuneet siihen, kun olen sanonut, ettei feminismi ole minun juttuni. Erityisesti Facebook-keskusteluissa tuomitaan äkkiä. Minut on leimattu ymmärtämättömäksi, ja en kuulemma osoita lojaaliutta kanssasisarilleni."

Illan A-studiossa keskustelemassa Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen, Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä Facebookissa aktiivisesti asiasta väitellyt, feminismiä vierastava Maija Jäntti. Juontajina Annika Damström ja Markus Liimatainen. TV1 kello 21. #yleastudio