1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kolea kevät ei vielä uhkaa viljasatoa – aikaiset lajikkeet ehtivät maahan kesäkuussakin

Varhentunut kevät on totuttanut suomalaiset aikaisempiin kevätkylvöihin, mutta vielä ei ole hätää. Viljakasveista vain vehnää on vaikea saada myöhästyvillä kylvöillä kasvuun.

Kuva: Seppo Nykänen

Esimerkiksi Pirkanmaalla on vielä viljelijöitä, jotka eivät ole huonon sään takia voineet aloittaa kevätkylvöjä. Kolea kevät ei kuitenkaan ole poikkeuksellinen.

– Viime vuodet ovat totuttaneet meidät varhaisiin keväisiin, mutta historiallisesti tarkasteltuna tilanne ei suinkaan ole katastrofaalinen, sanoo kasvintuotannon asiantuntija Ritva Tolppa ProAgria Etelä-Suomesta.

Tolppa sanoo, että vielä 1990-luvulla oli keväitä, jolloin kevätkylvöihin päästiin vasta kesäkuussa, mutta 2000-luvulla keväät ovat aikaistuneet. Viljakasveista ainoastaan vehnää on kasvuaikansa takia vaikea saada kasvamaan myöhästyvillä kylvöillä, mutta Tolpan mukaan ne voidaan korvata kauralla tai ohralla.

Viljelijät voivat kuitenkin joutua tekemään viljelysuunnitelmansa uudelleen, ja tämä saattaa tilakohtaisesti tuottaa ongelmia.

Kasvitautien riski kasvaa

Sadon onnistumisen kannalta kylvöajankohtaa tärkeämpää on hyvä kesä ja syksy. Jo kylvönsä aloittaneiden viljelijöiden sato ei vielä Etelä-Suomen sateista ole pilalla, mutta kylmä sää hidastaa kasvua.

– Herkempien kasvien kuten perunan ja öljykasvien kylvöihin ei olla vielä päästy, sanoo Tolppa.

Märkä ja kylmä sää kuitenkin mahdollistaa erilaiset kasvitaudit, kun esimerkiksi perunan taimettumisaika pidentyy.