Irlanti voi tehdä historiaa homoavioliittoäänestyksessä

Irlanti järjestää perjantaina kansanäänestyksen samaa sukupuolta olevien avioliitosta ensimmäisenä maana maailmassa. Lakimuutoksen kannattajat johtavat mielipidemittauksissa, mutta vastustajat ovat kuroneet etumatkaa kiinni katolilaisuudesta ja vanhoillisuudesta tunnetussa maassa.

Irlannissa järjestetään perjantaina kansanäänestys samaa sukupuolta olevien avioliittolaista. Menossa on kovaääninen kampanja sekä lain puolesta että sitä vastaan. Kuva: Aidan Crawley / EPA

Dublinissa kyllä ja ei -kyltit koristavat lähes jokaista lyhtypylvästä. Perheenisä Donald MacDonald on monen irlantilaisen tapaan sonnustautunut sukupuolineutraalia avioliittoa ajavan kyllä-kampanjan rintamerkkiin.

– Uskon että tasa-arvoisuus on jokaisen yhteiskunnan perusta. Haluan että ihmisillä, jotka elävät kanssani samalla saarella on samat oikeudet kuin minulla, MacDonald selittää.

Dublinissa on helppo uskoa, että samaa sukupuolta olevien avioliittoa ajavat ovat voitolla mielipidemittauksissa. Ei-tuloksen puolesta taistelevat ovat harvassa ja saavat nopeasti ympärilleen joukon ärhäköitä vastaväittäjiä.

Vanhemmuudesta tuli kynnyskysymys

Sukupuolineutraalin avioliittolain vastustus on kuitenkin ankaraa niin Irlannin katolisen kirkon kuin lasten oikeuksista huolissaan olevien kampanjajärjestöjen taholta. Vanhemmuudesta puhuminen näyttää purreen, sillä kyllä-kampanjan etumatka on kaventunut mielipidemittauksissa juuri ennen kansanäänestystä.

Homoavioliiton kannattajien mielestä vastustajat ovat onnistuneet hämärtämään sen, mistä itse asiassa äänestetään.

– Kansanäänestyksessä on kyse sitoutuneiden pariskuntien avio-oikeudesta. Sillä ei ole mitään tekemistä adoption tai sijaissynnyttämisen kanssa, Yes Equality -kampanjan päällikkö Moninne Griffith selittää.

Pelissä on myös Irlannin maine

Mielipidemittausten mukaan enemmistö irlantilaisista kannattaa edelleen sukupuolineutraalia avioliittoa, ei-kampanjan noususta huolimatta. Irlantilaisia homo- ja lesbopareja jännittää kuitenkin kansanäänestyksen edellä.

– Olisin erittäin pettynyt henkilökohtaisista syistä ja Irlannin maineen takia, jos lakimuutos ei mene läpi. Yritämme päästä eroon takapajuisesta maineestamme ja luoda eteenpäin katsovan yhteiskunnan imagoa, tyttöystävänsä kanssa kävelyllä oleva Nicola Owens selittää.

Irlannissa homoseksuaalisuuden ja avioeron laillistamisesta on kulunut vasta 20 vuotta ja abortti on sallittu vain, jos raskaana olevan naisen henki on vaarassa. Lakimuutoskampanjan vahvuus kertoo siitä, että Irlanti on jo ottanut askeleen kohti suvaitsevampaa suuntaa kävipä perjantain äänestyksessä kuinka tahansa.

Pasi Myöhänen, Yle, Dublin