1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis uhkaa soturikuningattaren Palmyraa: Tuhoutuuko historiallinen aarre – kuvat

Syyrian Palmyran muinainen kaupunki on joutumassa islamistisen Isisin näppeihin. Valtava rauniokaupunki on ainutlaatuinen koko maailmassa. Ylen Lähi-idän kirjeenvaihtaja Marika Kataja-Lian vieraili kaupungissa muutamia vuosia sitten.

Syyrian muinainen Palmyra oli rikas kaupunki. Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Aavikolla oli polttavan kuuma. Raunioiden pylväät eivät tarjonneet paljon suojaa auringolta keskipäivän helteessä. Läheisen keitaan palmut houkuttelivat varjoonsa.

Lähes hampaaton, rusinaksi ruskettunut ja kurttuinen vanha mies kasteli palmuja, viittoi lähemmäs. Hän kiepsahti palmuun kissan ketteryydellä, otteilla, joista ikä ei näkynyt. Alas tultuaan hän tarjosi perinteiseen ruutuhuiviinsa kerättyjä mehukkaita taateleita. Näistä taatelipalmuista Palmyra on saanut myös nimensä.

Palmyra sai nimensä taatelipalmuistaan. Niiden laatu tunnettiin jo antiikissa. Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Oli helppo ajatella, että juuri mikään ei ole muuttunut maisemassa pariin tuhanteen vuoteen.

Syyrian historialliset aarteet – roomalaiset ja bysanttilaiset rauniokaupungit sekä arabien ja ristiretkiaikaiset linnoitukset – tekivät vaikutuksen useilla matkoillani Syyriassa ennen sisällissotaa.

Kaikkein suurimman vaikutuksen teki kuitenkin Palmyra: keskellä aavikkoa kohoava valtava antiikin aikainen kaupunki, sen pylväskäytävät toisensa jälkeen, suuret temppelit ja salaperäiset hautatornit. Ylhäällä kukkulalla aluetta vartioi libanonilaisen druusiemiiri Fakhr al-Dinin myöhemmin rakentama linnoitus.

Syyrian Pompeiji

Turisteja paikalla oli vain kourallinen, ja sekin vähä hukkui alueen valtavuuteen. Raunioilla sai seikkailla käytännössä ihan yksin. Aivan toisin kuin Italian Pompeijissa tai Jordanian Petrassa, joihin Palmyra on rikkaudellaan helposti verrattavissa.

Nyt äärijärjestö Isisin kerrotaan saaneen haltuunsa kaupungin. Unesco sekä monet muut tahot ovat ilmaisseet vakavan huolensa. Uhka on todellinen, sillä Isis on tuhonnut jo Syyrian ja Irakin muinaismuistoja rumin ottein.

Jotkut voivat ihmetellä, miksi huolehtia kuolleesta kaupungista, kun ihmisiä kuolee ja moderneja kaupunkeja tuhotaan asumiskelvottomiksi. Palmyra on kuitenkin ainutlaatuinen historiassaan.

Palmyran haudoista on löytynyt rikkaita aarteita sekä sellaisia, joiden arvoa ei voi edes rahalla mitata. Hautojen muumioiden yllä on ollut kiinalaista silkkiä.

Osa Palmyran aarteista on ollut jo vuosisatoja muun muassa British Museumissa Lontoossa (siirryt toiseen palveluun) ja Louvressa Pariisissa (siirryt toiseen palveluun). Palmyran museossa olleita veistoksia ja muuta esineistöä on puolestaan viety kiireellä turvaan. Suurin huoli koskee kuitenkin kaupunkia itseään. Sitä ei voi siirtää turvaan.

Kaupungin saattaa kuitenkin osittain pelastaa sen koko: alue on valtava. Vain pieni osa kaupungista on edes ehditty kaivaa esiin. Tosin monet aarteista vain lojuvat ympäriinsä eivätkä ole hautautuneet maakerroksiin kuiten muualla.

Palmyra leviää laajalle alueelle Syyrian aavikolla. Moderni Tadmurin kaupunki on taaempana. Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Hiekkojen Venetsia

Kulttuurissaan Palmyra on ainutlaatuinen koko maailmassa. Sen kaltaista kaupunkia ja omaleimaista taidetta ei ole edes muualla Lähi-idässä.

Silkkitien solmukohdassa sijainnut Palmyra oli rikas karavaanien pysähdyttyä sen keitaille käymään kauppaa. Kaupunki oli keskittynyt kauppaan, ja toisin kuin muut antiikin kaupungit, kauppiaat myös hallitsivat sen kehitystä. Siksi sitä on kutsuttu "Hiekkojen Venetsiaksi".

Jo 1700- ja 1800-luvun matkailijat olivat vaikuttuneita rauniokaupungista. Palmyraa on kuvattu erityisesti romantiikan ajan taiteessa. Pian nuo saattavat jäädä harvinaisiksi muistoiksi kaupungista, jos Isisin joukkiot sen tuhoavat.

Jos Isisin johto tuntee yhtään historiaa, on helppo uskoa, että Palmyra olisi symbolisuudessaan erityinen suosikkikohde tuhottavaksi. Kaupungin alueella on useita temppeleitä, joita on omistettu muinaisille jumalille; suurin niistä on länsiseemiläisten heimojen pääjumalan Baalin temppeli.

Baalin temppeli oli Palmyran suurin temppeli. Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Esikuva fantasiasankarittarelle

Palmyra saattaa kiehtoa erityisesti myös Game of Thrones -televisiosarjan faneja. Joidenkin arvioiden mukaan sarjan Daenerys Targaryen olisi saanut piirteitään Palmyran muinaisesta kuningattaresta Zenobiasta.

Kuningatar Zenobia (hallitsijana 267–273) oli vapaustaistelija, joka johti kapinaa Rooman valtakuntaa vastaan. Zenobia onnistui valtaamaan lyhyeksi aikaa käytännössä koko nykyisen Lähi-idän alueen Itä-Turkista Egyptiin saakka.

Zenobia tunnetaan soturikuningattarena, joka käveli armeijansa jalkaväen rinnalla kilometritolkulla. Hän oli myös erinomainen ratsastaja. Häntä kuvailtiin "kauniimmaksi kuin Kleopatraa", jota hän myös väitti esiäidikseen. Kuningatar tunnettiin myös älykkönä, joka osasi muun muassa lukea muinaisen Egyptin tekstejä.

Lopulta Rooma kukisti valtakunnan ja Zenobia vietiin Roomaan voitonkulkueessa kultaisissa kahleissa – joita suotiin vain arvostetuille vastustajille.

Zenobian kaupungin porteilla on nyt uusia barbaareja. Heidän vihansa sekä naisia että historiaa kohtaan on valtava.

Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Toimittaja vieraili Palmyrassa 2008. Hän on opiskellut klassillista arkeologiaa ja taidehistoriaa.