Nebraska luopumassa kuolemantuomiosta

Nebraskasta voi tulla ensimmäinen osavaltio sitten vuoden 2013, jossa luovutaan kuolemantuomiosta.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Nebraskan osavaltion senaatti on äänestänyt kuolemantuomion kieltämisen puolesta. Äänestyksen tulos 32-15 tarkoittaa sitä, että osavaltio luopuisi kuolemantuomiosta heti. Samalla nyt kuolemantuomion täytäntöönpanoa odottavien 11 nebraskalaisvangit tuomiot muutettaisiin elinkautisiksi tuomioiksi.

Edellinen kuolemantuomio pantiin Nebraskassa täyteen vuonna 1997.

Lain vahvistaminen vaatii vielä konservatiivisen kuvernöörin Pete Rickettsin vahvistuksen. Ricketts on sanonut, ettei hän halua luopua kuolemantuomista "kansalaisten turvallisuuden" takia. Äänestyksen tulos on kuitenkin niin selvä, ettei Ricketts käytännössä pysty kumoamaan tulosta veto-oikeudellaan.

Kuvernöörillä on viisi päivää aikaa esittää kantansa lakiin.

Ricketts on todennut, että kuolemantuomioiden täytäntöönpanemisen ongelmat ovat Nebraskassa johtuneet tähän mennessä "hallinnollisista ongelmista". Hän on luvannut korjata asian.

Kun laki vahvistetaan, tulee Nebraskasta ensimmäinen ns. konservatiiviosavaltio sitten vuoden 1973, jossa luovutaan kuolemantuomiosta.

Yhdysvalloissa on tämän jälkeen 19 osavaltiota, jossa kuolemantuomio on kielletty. Sallittu se on 31 osavaltiossa. Myös liittovaltio voi tuomita ihmisen kuolemaan. Viimeksi kuolemantuomioista ovat luopuneet Maryland, New Mexico, Illinois ja Connecticut. Lisäksi kymmenen muuta osavaltiota on luopunut tuomioiden täytäntöönpanoista.

Viime vuonna Yhdysvalloissa täytäntöönpannuista kuolemantuomioista 80 prosenttia toteutettiin Texasissa, Missourissa ja Floridassa. Vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on teloitettu 1 407 ihmistä.

Lähteet: AFP, AP