1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis sai historiallisen Palmyran rauniokaupungin haltuunsa

Isis on onnistunut valtaamaan historiallisen Palmyran kaupungin. Valtaus takaa Isisille suoran reitin Syyrian hallituksen hallussa oleville tärkeille alueille. Isis pitää hallussaan yli puolta Syyrian pinta-alasta.

Baalin temppeli oli Palmyran suurin temppeli. Kuva: Marika Kataja-Lian / Yle

Isis-taistelijat ovat vallanneet historiallisen Palmyran kaupungin Syyriassa. Vielä kaksi päivää sitten hallituksen joukot kertoivat Isisin taistelijoiden vetäytyneen kaupungin läheisyydestä. Nyt hallituksen joukkojen kerrotaan pakenevan kaupungista.

Syyrian hallituslähteiden mukaan hallitusta tukevat joukot vetäytyivät kaupungista sen jälkeen, kun ne olivat evakuoineet kaupungista liki kaikki siviilit. Taistelut Palmyran hallinnasta kestivät noin viikon.

Kaupungin valtaaminen tarkoittaa sitä, että nyt Isis-taistelijoilla on suora reitti hallituksen tärkeimmille tukialueille. Lisäksi alue on ollut portti ja sulku Syyrian keskiosien kaasu- ja öljykentille. Palmyran kautta on suora pääsy myös Syyrian rannikkoalueille.

Palmyra oli ensimmäinen suuri asutuskeskus, jonka Isis on vallannut hallitukselta. Palmyran valtauksen myötä Isis-järjestön arvioidaan nyt pitävän hallussaan yli puolta Syyrian pinta-alasta.

Palmyra on yksi Unescon merkittävimmistä maailmanperintökohteista Lähi-idässä. Järjestö on pelännyt, että Isis tuhoaa 2 000 vuotta vanhat Rooman ajan historialliset kohteet, jos se saa kaupungin vallattua. Isis on tuhonnut useita merkittäviä arkeologisia kohteita Irakissa ja Syyriassa.

Vielä ei tiedetä, kuinka lähellä Isisin taistelijat ovat kaupungin luoteispuolella olevista raunioista.