Vanhuksille kehitellään uudenlaisia välipaloja – aliravitsemus vaivaa yhä useampaa

Liian vähällä syömisellä oleminen altistaa sairauksille ja heikentää niistä paranemista. Kuopiossa kaupunki, yliopisto ja yritykset kehittävät yhdessä vanhusten toiveiden mukaisia uusia välipalatuotteita.

Kotimaa
Vanhus syö aamiaista.
Sari Törmikoski / Yle

Ikäihmisille kehitetään Kuopiossa uusia välipaloja. Vanhusten ravitsemusratkaisuja etsivässä projektissa on mukana useita elintarvikealan yrityksiä, jotka kehittävät kesän aikana vanhusten toiveiden mukaisia välipalatuotteita.

Ruokahalun heikkeneminen ja vajaaravitsemus ovat hyvin yleinen ongelma vanhuksilla.

– Monestikaan pelkät pääateriat eivät riitä. Siksi on tärkeää kehittää välipaloja, jotka oikeasti maistuvat ikäihmisille eli joita he todella haluavat syödä, ja jotka sisältävät heille tärkeitä ravintoaineita, dosentti Riitta Törrönen Itä-Suomen yliopistosta perustelee.

Lääkitys ja puremisvaikeudet voivat huonontaa ruokahalua

Ruokahalun heikkeneminen saattaa johtua esimerkiksi iän mukanaan tuomasta makuaistin muuttumisesta. Myös lääkitys tai esimerkiksi puremis- ja nielemisvaikeudet heikentävät ruokahalua ja altistavat vajaaravitsemukselle. Toisinaan kyse voi olla myös siitä, että vanhus ei muista tai tajua syödä riittävästi.

Mukanaan vajaaravitsemus tuo paljon muita ongelmia.

– Se altistaa sairauksille ja heikentää niistä paranemista, eli huonontaa yleistä vointia ja toimintakykyä. Sairaalahoitoon joutuminenkin on vajaaravitsemuspotilailla suhteellisen yleistä, Törrönen luettelee.

Projektin alussa muun muassa marja- ja maitoalan yritykset kehittävät tarjolle erilaisia välipalatuotteita. Kesän aikana Kuopion kaupungin kotihoidon asiakkaat pääsevät testaamaan tuotteita ja antamaan niistä palautetta. Syksyllä tuotteita aletaan jakaa laajemmalle asiakasjoukolle, joiden terveydentila tutkitaan ennen ja jälkeen välipaloja.

Projekti kuuluu INKA Innovatiiviset kaupungit -ohjelmaan ja sitä rahoittavat Tekes ja Europpan aluekehitysrahasto EAKR.