1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Lokkihelvettiin puree parhaiten luonnonvoima

Monilla paikkakunnilla jännitetään kesän lokkiongelmaa. Pahimmillaan ne valtaavat ihmisiltä mökkirannan kivikot ja laiturit. Ne saattavat paskoa jopa niin paljon, että uimaranta joudutaan sulkemaan.

Kuva: Yle

Vaalassa tarkkaillaan aktiivisesti Oulujärven pinnan korkeutta. Mikäli vesi on liian korkealla lokkien pesimäaikaan ja peittää karikot, niin lokit hakeutuvat lähemmäs rantaa rakentamaan pesää. Jos alkukesä on liian suotuisa, voi lokkiongelmasta kehkeytyä jälleen paha. Viime vuonna lokit sotkivat pahiten laitureita Säräisniemen ja Manamansalon venesatamissa. Lokit aiheuttavat eniten harmia niissä paikkoissa, joissa ihmisiä liikkuu enemmän.

– On vielä hyvin vaikea arvoida kesää, koska lokeilla ei ole vielä pesimäkausi alkanut. Lokki on aika paikkauskollinen, joten samatyyppinen ongelma voi olla kuin viime vuonna, ennakoi Vapaa Vaala-  mökkitoimikunnan puheenjohtaja Esa Karjalainen.

Nyt Vaalassa tarkkaillaan Oulujärven veden korkeutta. Se on ratkaisevassa asemassa nyt, ja sitten kun pesimäkausi alkaa.

Lokkien populaatio on silloin sopiva, kun  se ei aiheuta ylimääräistä haittaa ihmiselle

Esa Karjalainen

–  Lokit tekevät yleensä pesänsä karikoille, kun vedenpinta on matalalla. Tälläiset paikat ovat niiden luonnollisia pesimäpaikkoja. Jos vesi on liian korkealla, niin silloin ne hakeutuvat laitureille. Joinakin vuosina lokit ovat tehneet kareille pesänsä, ja sen jälkeen noussut vesi on hukuttanut pesiä, eli poikasten määrä väheni.

Ongelmaan haetaan ratkaisua

Vaalassa pohdittiin, mitä lokkiongelmalle voisi tehdä. Samanlaista pohdintaa on käyty monilla muillakin paikkakunnilla Suomessa. Kalajoella ongelma on ollut viime vuosina erityisen paha ja siellä annettiin poikkeuslupa pesähäirintään.

Minusta kunnan ja ELY-keskusten viranomaisten pitäisi miettiä miettiä sitä, millaisia lupia tällaisiin tilanteisiin annetaan. Viime vuonna he vain totesivat, että asiaan on vaikea puuttua.

Esa Karjalainen

– Ongelmaan on aika vaikea puuttua, koska joukossa on myös rauhoitettuja tiiroja. Pesimäikaan lintujen häiritseminen on muutenkin kielletty. Viranomaiset ehdottivat aallonmurtajille betoniverkkoja kivien päälle, mutta ei se ole esteettisesti hyvä ratkaisu, koska rautaverkko ruostuu. Minusta kunnan ja ELY-keskusten viranomaisten pitäisi miettiä miettiä sitä, millaisia lupia tällaisiin tilanteisiin annetaan. Viime vuonna he vain totesivat, että asiaan on vaikea puuttua.

Esa Karjalaisen mukaan lokkiongelma on monilla paikkakunnilla niin ongelmallinen, että siihen pitäisi puuttua tehokkaammilla keinoilla, kuten Kalajoella käytetyllä pesintähäirinnällä.

– Lokkien populaatio on silloin sopiva, kun  se ei aiheuta ylimääräistä haittaa ihmiselle. Jos määrä kasvaa liian suureksi, niin silloin lokit tulevat lähemmäksi ihmisiä.